Linkovi

Vizner: Zaštita svetinja i kulturnog blaga treba da nas međusobno jos više približi


Manastir Visoki Dečani danas je posetio specijalni izaslanik SAD za status Kosova ambasador Frenk Vizner u pratnji šefa američke kancelarije u Prištini Filipa Goldberga i Stivena Džija. Ambasador Vizner je prethodno posetio Prizren, zatim porodice žrtava rata u selu Mala Kruša kod Orahovca, a nakon posete Visokim Dečanima američka delegacija produžila je put u Belo Polje kod Peći gde će posetiti srpske povratnike. Ambasadora Viznera i njegove saradnike primili su u manastiru Visoki Dečani iguman manastira vladika lipljanski Teodosije sa protosinjdjelom Savom i protosindjelom Nektarijem.

U toku razgovora u manastirskoj biblioteci ambasador Vizner je izjavio da je cilj njegove posete Kosovu da se upozna sa situacijom u kojoj žive različite zajednice kako bi potpunije mogao da sagleda potrebe koje treba uzeti u obzir prilikom rešavanja budućeg statusa Kosova. On je pokazao posebno razumevanje za zaštitu srpskih pravoslavnih manastira i drugih kulturno-istorijskih spomenika naglasivši da administracija SAD čvrsto stoji na stanovištu da ovi objekti moraju biti sačuvani za budućnost. Ambasador Vizner je posebno istakao da zaštita spomenika nije samo obaveza medjunarodne zajednice već i lokalnih zajednica koje bi trebalo da još aktivnije rade na uspostavljanju uzajamnog poverenja.

Nakon razgovora ambasador Vizner i članovi američke delegacije obišli su manastir i upoznali se sa aktivnostima monaha. Razgledajući crkvu g. Vizner je izjavio da je duboko impresioniran lepotom hrama i umetničkim vrednostima koje su sačuvane u manastiru Visoki Dečani i koje predstavljaju blago celog civilizovanog sveta. Pre odlaska iz manastira Visoki Dečani ambasador Vizner je dao izjavu za albanske i srpske predstavnike medija u manastirskoj porti.


XS
SM
MD
LG