Linkovi

Vizner: Pregovori Beograda i Prištine treba da budu završeni ove godine


Američki izaslanik za status Kosova Frenk Vizner rekao je danas da pregovori Beograda i Prištine treba da budu završeni ove godine.

Nakon razgovora sa međunarodnim predstavnicima i kosovskim zvaničnicima u Prištini, on je kazao da Vašington podržava angažovanje glavnog pregovarača Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija. On je naveo da je cilj njegove posjete Kosovu, a nakon toga i Beogradu, prikupljanje informacija o stavovima dve strane, radi pružanja pomoći u pronalaženju zajedničkog rešenja. Prištinski mediji prenose da je Visner napomenuo da bi to rešenje i Kosovu i celom regionu trebalo da omogućiti stabilnost i prosperitet, kao i integraciju u Evropsku uniju.

Vizner razgovarao sa predstavnicima Srpske liste

Predstavnici Srpske liste za Kosovo i Metohiju preneli su danas američkom izaslaniku za status Kosova Frenku Vizneru protivljenje bilo kakvom nametanju rešenja za buduće uredjenje Kosova, rekao je danas član liste Goran Bogdanović. Predstavnici Srpske liste, rekao je Bogdanović, istakli su puno jedinstvo sa zvaničnicima vlasti u Beogradu u stavovima o načinu rešavanja kosovske krize i konačnom rešenju koje predvidja za Kosovo najširu moguću autonomiju unutar Srbije i državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Američki izaslanik je zahtevao od političkih predstavnika Srba da se uključe u privremene pokrajinske institucije, izrazivši neslaganje sa pozivom Beograda da se Srbi zaposleni u zdravstvu i obrazovanju na Kosovu odreknu primanja iz pokrajinskog budžeta.


XS
SM
MD
LG