Linkovi

Donald Ramsfeld sve više u centru pažnje američkih medija


Čak šestorica penzionisanih generala izjavila su da je vreme za promene u Pentagonu i pozvala Ramsfelda da podnese ostavku. Bela kuća za sada čvrsto podržava 74-godišnjeg sekretara za odbranu.

Sekretar Ramsfeld je definitivno na nišanu penzionisanih generala i čini se da je njihov revolt iz dana u dan sve veći. General potpukovnik u penziji Čarls Svonok, koji je u Iraku komandovao 82. vazduhoplovnom divizijom, poslednji je u nizu visokih oficira koji su zatražili Ramsfeldovu ostavku.

Tokom ove nedelje, marinski general-pukovnik, Gregori Njubold, koji je imao ključnu ulogu u planiranju invazije na Irak izjavio je “da bi trebalo smeniti Ramsfelda i sve one koji nisu spremni da iz korena promene svoj pristup”. Smenu Ramsfelda predložio je i general-potpukovnik Džon Batist, koji je predvodio Prvu pešadijsku diviziju u Iraku, tokom 2004. i 2005. godine.

Prošlog meseca, još jedan visoki oficir koji je komandovao obukom iračkih bezbednosnih snaga, general-potpukovnik u penziji, Pol Iton rekao je da “gospodin ramsfeld mora da se povuče” i nazvao ga “nekompetentnim u strateškom, operacionaom i taktičkom smislu”. I sekretar za odbranu i predsednik ne obaziru se mnogo na kritike.

Donald Ramsfeld: Kada ste umešani u nešto što je kontroverzno, a ovaj rat svakako jeste, onda je to očekivano.

Predsednik Buš: Ne mislim da bi trebalo da podnese ostavku, on dobro radi svoj posao.

Međutim, glasovi za smenu imaju značaj i kako kažu stručnjaci mogli bi da nanesu štetu ne samo Ramsfeldu već i šire.

Ričard Kon: Ako u američkoj vojsci postane praksa da čim skinete uniformu možete slobodno da napadate politiku koju ste zastupali, bez obzira da li ste se slagali sa njom ili ne, to će dovesti do gubitka poverenja u odnosu vojske i civila.

Upravo zato mnogi sadašnji visoki oficiri vojske i marinaca protive se ovakvim javnim kritikama. Međutim, za mnoge sve ovo nije iznenađenje i ne radi se samo o načinu na koji se void rat u Iraku, već je u pitanju otvoreno ratoboran stav sekretara za odbranu i nepoštovanje vojnih zvaniičnika od dana kada je preuzeo funkciju.

XS
SM
MD
LG