Linkovi

Pronađena karika u razvoju ljudi


U istočnoj Etiopiji, antropolozi su pronašli fosile, koji bi mogli da budu karika između najranijih i nešto naprednijih čovekolikih majmuna.

Fosili otkriveni u periodu od 2000. i 2005. godine u pustinji Afar povezuju dva perioda ljudskog razvoja, odnosno našeg najstarijeg poznatog pretka, starog četiri do sedam miliona godina, i savremenijeg, koji je živeo pre oko tri i po miliona godina. Pronađeni su : kuk, prst, kosti ruke, brojni zubi, vilica, i deo lobanje, rekao je vodja medjunarodnog tima, profesor biologije Kalifornijskog univerziteta u Berkliju, Tim Vajt:

”Svaki put kada pronađete fosil, saznate nešto novo, ali istovremeno se otvore barem dva nova pitanja. Ukoliko budemo postojano nalazili odgovore na ta pitanja, shvatićemo odakle smo potekli i kako smo se razvijali.“

Profesor Tim Vajt kaže da će 60 naučnika iz 17 zemalja nastaviti da proučava to područje u nadi da će pronaći ostatke vrste koja je pre više miliona godina predstavljala prekretnicu razvoja na kojoj su se razdvojili čovek i majmun.

XS
SM
MD
LG