Linkovi

Kako Vašington može da poboljša svoje prekoatlantske veze?


U jednoj upravo objavljenoj publikaciji, tvrdi se da Vašington može da poboljša svoje prekoatlantske veze – jačanjem odnosa sa srednjoevropskim i istočnoevropskim državama.

Samo dva meseca posle prijema u NATO, marta 2004, osam srednjoevropskih i istočnoevropskih država su postale članice Evropske unije. Taj događaj – iz maja iste godine – predstavlja najveće proširenje u istoriji Evropske unije. U novoj, ovih dana objavljenoj publikaciji, tvrdi se da te bivše komunističke države mogu da odigraju važnu ulogu u jačanju odnosa Sjedinjenih Država i Evropske unije, kojima su štetila razmimoilaženja u vezi sa ratom u Iraku. U monografiji pod naslovom «Novi američki saveznici: srednja i istočna Evropa i prekoatlantska veza», autori Januš Bugajski i Ilona Teleki, preporučuju da Sjedinjene Države pojačaju svoje partnerstvo sa novim evropskim demokratijama. Ilona Teleki kaže da bi tvorci američke politike trebalo i dalje da imaju sluha za strepnje novih američkih saveznika.

«S obzirom da su oni učestvovali u koaliciji voljnih i uputili trupe u Irak i Avganistan, smatramo da Vašington treba da obrati veću pažnju tim zemljama i onome što im je potrebno od Sjedinjenih Država.»

Vašington ima korist od istinskih i pouzdanih partnera, kao što su zemlje srednje i istočne Evrope, koje su već podržale američke bezbednosne inicijative. Njihova dalja saradnja sa Sjedinjenim Državama, tvrdi Ilona Teleki, pojačaće uticaj Vašingtona u Zapadnoj alijansi.

«Ima nekih, ako hoćete, ‘starih’ članica Evropske unije, koje imaju odbojan stav prema nekim aspektima američke politike, kao što je rat u Iraku. Postoji jedan broj zemalja unutar stare Evropske unije, koje bi volele da vide da ona bude takmac Sjedinjenim Državama, kao supersila. Zbog toga je za Sjedinjene Države važno da izgrade čvrste i stabilne odnose kakve imaju sa srednjoevropskim i istočnoevropskim državama, da bi bile u stanju da na neki način imaju uticaj na Evropsku uniju i NATO.»

Evropska unija planira da uspostavi vojne i bezbednosne snage van NATO-a. Ilona Teleki tvrdi da bi to moglo da izazove dalju eroziju solidarnosti unutar Zapadne alijanse i oslabi prekoatlantsku vezu. Takođe zapaža da Sjedinjene Države i njihovi saveznici iz srednje i istočne Evrope imaju isti interes u jačanju i širenju NATO-a – odnosno žele da uključe region zapadnog Balkana i Ukrajinu. Srednjoevropske i istočnoevropske države, sjedinjujući se sve više sa Evropskom unijom, verovatno će biti sve bliže Briselu, kaže Ilona Teleki. Da bi Amerika pojačala svoje savezništvo sa tim regionom, u studiji Ilone Teleki i Januša Bugajskog se preporučuje da Sjedinjene Države ukinu vize za državljane novih država Evropske unije i povećaju im pomoć.

XS
SM
MD
LG