Linkovi

Kosovsko pitanje jedno od najvažnijih svetskih pitanja koje se mora rešiti


Kosovsko pitanje je za Brisel jedno od najvažnijih svetskih pitanja i mora se rešiti, poručeno je danas nakon susreta predsednika EK, Manuela Barosa i komesara za proširenje, Oli Rena sa izaslanikom UN za status Kosova, Martijem Ahtisarijem.

Sam predsednik Evropske komisije, Manuel Baroso, naglašavajući punu podršku Brisela Ahtisarijevoj misiji, ukazuja na važnost rešavanja kosovskog pitanja:

"Veoma, veoma važnog medunarodnog pitanja, zaista jednog od najvažnijih pitanja u svetskim razmjerima, pitanja koje moramo da rešimo. Od Ključne važnosti u tome je doprinos Evropske unije. Tokom nedavne posete regionu, gde sam posetio sve balkanske države, bio sam i u Prištini i preneo sam jasnu poruku o tome šta mislimo o budućem statusu Kosova. Verujemo da je sada vreme za sve uključene strane da naprave ozbiljne kompromise. Da budu spremne da se suoče sa stvarnošću, te da krenu napred, nastojeći da postignu rešenje za ovo vrlo osetljivo pitanje. Verujemo da budućnost Kosova i svih država na Balkanu leži u Evropi. Ponudili smo im evropske perspektive uz uslov da ispune sve neophodne uslove. Reč je o veoma važnom pitanju, ne samo za Kosovo, već i za Balkan i za celu EU'.

Iz Brisela je danas poručeno da medjunarodna zajednica želi da vidi stabilno, multietničko i demokratsko Kosovo, bez naglašavanja koje od konačnih rešenja bi bilo najprigodnije.

Izaslanik UN, Marti Ahtisari je primetio da nisu tačne tvrdnje da dosadašnji tok pregovora nije doneo rezultate - u ovoj fazi se oni ni ne očekuju. Umesto toga, uveren je finski diplomata, očekuju se različita mišljenja o pojedinim pitanjima, koja bi, kako proces bude napredovao, trebala da se približavaju. On je protiv predloga Beograda da se započnu paralelni pregovori - o statusu i o tehničkim pitanjima, insistirajući na zaključenju jednog, pa tek potom otvaranju drugog poglavlja pregovora.

"Očigledno, doći će vreme kada će nam trebati sastanci na kojima će obe strane moći da prezentiraju njihove poglede na budući status. Tada ćemo se kretati sa tih pozicija. Medjutim, jedina stvar koja je do sada dogovorena je se nastavi sa tehničkim pitanjima, jer, kakav god bude status, moramo kroz ovo da prodjemo, i potrudimo se da stvorimo bezbednu, stabilnu i prosperitetnu budućnost za manjine, uključujući i Srbe na Kosovu".

Komesar za proširenje, Oli Ren, podseća da Komisija ohrabruje kosovske Albance na ostvarivanje postavljenih standarda koji su važni ne samo pre, već i posle postizanja dogovora o kosovskoj budućnosti. On naglašava važnost i uključivanja u proces kosovskih Srba, te po tom pitanju, ukazuje na nezaobilaznu ulogu zvaničnog Beograda:

"Odgovornost Beograda je da se konstruktivno uključi , kako bi za kosovske Srbe obezbedio najbolje moguće uslove života, prava i zaštitu sada i nakon što se utvrdi konačni status Kosova. To je deo evropskih perspektiva Kosova, ali i Srbije".

XS
SM
MD
LG