Linkovi

Evropska unija se sprema na ozbiljniju i zahtevniju ulogu na Kosovu


Evropska unija se sprema na ozbiljniju i zahtjevniju ulogu na Kosovu- korak u tom pravcu je i današnja odluka šefova diplomatija članica Unije da već do kraja meseca na Kosovo pošalju prethodnicu tima koji će obaviti pripreme za preuzimanje ovlaštenja od sadašnje civilne administracije UN-a.

Po svamu sudeći, zajednički plan visokog predstavnika EU, Havijera Solane i komesara za proširenje, Oli Rena o značajnijem evropskom angažovanju na Kosovu, dobija na konturama- današnja oluka ministara spoljnih poslova o slanju prethodnice tima za preuzimanje UNMIK-ove misije i ovlaštenja, otvara šitoko vrata za ulogu Brisela u kosovskoj budućnosti.

Prvi članovi tima putuju u Prištinu već krajem ovog meseca, da bi do septembra tim trebao da bude kompletiran i operativan. Do kraja godine, planiraju evropski ministri, misija Unije bi trebala od civilne uprave UN-a da preuzme policijske zadatke i sve ostale poslove sa polja vladavine zakona- prostor za još širi upliv je otvoren stavom o budućim odlukama Saveta ministara, koje će se donositi "u skladu sa procesom rešavanja pitanja kosovskog statusa".

Dva evropska zvaničnika, Solana i Ren, su krajem prošle godine u zajedničkom izveštaju tražili ozbiljniji angažman i ako je suditi po tada predloženim merama, sledeći korak bi mogla biti puna policijska misija EU na Kosovu. Oni su to pravdali evropskim perspektivama za Kosovo sa jedne i slabašnim kosovskim mogućnostima sa druge strane.

O tome, medjutim, tek treba da se donesu odluke, koje će morati da uzmu u obzir i činjenicu da će evropsko angažovanje na Kosovu biti skupo i da će dodatno opteretiti budžet do 2013. godine.

O svemu ovome će, veruje se, biti reči i tokom sutrašnjeg susreta u Briselu visokog predstavnika EU, Havijera Solane sa šefom civilne administracije UN-a, Sorenom Jesenom Petersenom.


XS
SM
MD
LG