Linkovi

Kalmaj Halilzad: Potpuno povlačenje američkih snaga iz Iraka pre kraja godine nije realno


Ambasador, Kalmaj Halilzad, je to izjavio u odgovor na poziv demokratskog senatora Džona Kerija na povlačenje američkih snaga iz Iraka ukoliko irački lideri ne obrazuju novu vladu do 15. maja.

Američki ambasador u Iraku, Zalmaj Halilzad, kaže da je pitanje koje zadržava ormiranje nove iračke vlade imenovanje dosadašnjeg premijera, Ibrahima al-Džafarija, za mandatara za njen sastav. Halilzad je u programu mreže CNN rekao da je kandidaturu Al-Džafarija iznela najveća šiitska stranka - Ujedinjeni irački savez.

«Druge stranke su se protivile njegovom imenovanju, i govore o svom povlačenju iz koalicije. Pregovori o tome su u toku i nadajmo se da će to pitanje biti rešeno za dan-dva.»

Odugovlačenje sa formiranjem iračke vlade je i tema na američkoj političkoj sceni, a američki političari postaju sve više nestrpljivi u tom pogledu. Najnovija reakcija o tom pitanju potiče od senatora Džona Kerija, kandidata demokratske stranke na predsedničkim izborima 2004. godine. Mada je Keri svojevremeno glasao da se odobri upotreba sile u Iraku, on je u članku u listu «Njujork Tajms» ove nedelje naveo da bi Vašington trebalo da pozove iračke lidere da formiraju vladu nacionalnog jedinstva do 15. maja ili se suoče sa povlačenjem američkih snaga. U programu tv mreže NBC Keri je rekao da smatra da su irački političari imali dovoljno vremena da sastave vladu, pošto su parlamentarni izbori održani još u decembru prošle godine.


«Potpuno je protivno savesti da mladi Amerikanci ginu zbog toga što irački političari ni pet meseci posle izbora ne magu da prevazidju svoje nesuglasice. Oni nisu u stanju da dodju do kompromisa i da se ujedine u demokratiji.»

Keri je dodao da postavljanje roka takodje može da podstakne veću angažovanost susednih zemalja u cilju obrazovanja iračke vlade. Ambasador Halilzad se saglasio da bi Vašington želeo da se u Iraku obrazuje vlada nacionalnog jedinstva što je pre moguće, ali je dodao da je, po njegovom mišljenju, važnije da nova vlada, kako se izrazio bude «dobra vlada», pošto se radi o prvoj iračkoj vladi koja će biti formirana u uslovima demokratije, i da je stoga potrebno pokazati i strpljenje.

XS
SM
MD
LG