Linkovi

Kineska privreda dovela do poplave uvozne robe u Sjedinjenim Državama


Najveći deo te robe stiže preko luka na Zapadnoj obali, ali obim tog dotoka je sada višestruko povećao obaveze i prevoznika i lučkih službi. Brodovi koji dovoze robu preko Pacifika svakodnevno stižu u Sijetl. Iako je špic sezone tek za nekoliko meseci, lučke službe kažu da je dovoz veoma veliki i da najveći deo otpda na – potrošačke proizvode iz Kine. Istovremeno, takođe zapadna pristaništa u Los Anđelesu i Ouklendu u Kaliforniji, zbog zastarelih lučkih uređaja, preplavljena su sve većim talasom kineske robe, što ističe i Piter Harm, izdavač magazina «Marin dajdžest».

«Rekao bih da bismo morali da počnemo da tražimo rešenja i da počnemo da gradimo nova skladišta», kaže Harm.

Kina zahvaljujući zapadnoj tehnologiji, ubrzava prevoz svojim brodovima, što je dovelo do zakrčenja u pojedinim američkim lukama. Neki analitičari kažu da će Kinezi možda da se preorijentišu na luke u Kanadi i Meksiku, ukoliko američke ne budu u stanju da održe korak. Povećani saobraćaj u lukama na Zapadnoj obali je samo jedan vid sve većeg trgovinskog deficita Sjedinjenih Država sa Kinom, koji je prošle godine nadmašio 200 milijardi dolara.

Poslovni konsultant Džems Mekgregor, koji dvadeset godina živi u Kini, kaže da deo problema izaziva loše reklamiranje američkih proizvoda u Kini.

«Vidim robu iz Italije i Nemačke i drugih zemalja, mnogo više nego iz Amerike. Moji prijatelji u Kini kupuju stanove i - opremaju kuhinje italijanskim uređajima… Drugi tehnološki proizvodi stižu iz Nemačke. Mi u Americi nismo naročito dobri u promovisanju izvoza. Naša vlada bi trebalo da uloži više u to i naši političari bi trebalo da se usredsrede na to», kaže Mekgregor.

Mnogi u Sjedinjenim Državama, uključujući i Bušovu administraciju, hteli bi da više američkih proizvoda krene prema Kini. Drugi kažu da Sjedinjene Države moraju da trguju na osnovu svoje moći, ako žele da se nadmeću. Profesor ekonomije na Merilendskom univerzitetu, Piter Morisi, kaže da to znači prepuštanje jeftine potrošačke robe Kinezima.

«Hoću da kažem da američka ekonomija nije orijentisana prema proizvodnji i izvozu potrošačke robe. Orijentisani smo prema izvozu skupih usluga i usavršenih trajnih proizvoda», kaže Morisi.

Lučke službe ne očekuju da će trgovinska neravnoteža uskoro da se promeni. Njihovi predstavnici ovih dana treba da se sastanu u Kaliforniji, da razmotre sve veće potrebe američkih luka.

XS
SM
MD
LG