Linkovi

Skupština SCG usvojila Zakon o zamrzavanju imovine haških optuženika


Ovim zakonom predviđeno je zamrzavanje fondova i ekonomskih sredstava haškim beguncima koji će njima i njihovim porodicama biti na raspolaganju kada svaki od optuženih postane dostupan organima Srbije i Crne Gore ili Haškom tribunalu.

Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić rekao je novinarima u Skupštini državne zajednice da je usvajanjem zakona Srbija i Crna Gora potvrdila potpunu spremnost za izvršavanje svih obavezaprema Haškim tribunalom.

Usvojeni zakon odnosi se i na najtraženijeg haškog begunca Ratka Mladića.
Potpredsednik srppske vlade Miroljub Labus nije želeo da komentariše rok koji je Evropska komisija dala Srbiji da do kraja aprila hapšenjem Ratka Mladića dokaže potpunu saradnju sa Haškim sudom od koje zavisi budućnost pregovora sa Evropskom unijom. Oni koji bi o tome trebalo da govore sada ćute i do kraja aprila o tome neću ni reč da kažem, izjavio je Labus.

Mediji u Beogradu špekulišu da je provera finansijskog poslovanja beogradske firme Impakt čiji je vlasnik Darko Mladič, sin Ratka Mladića, zapravo pokušaj državnih organa da preseku kanale finansiranja tog haškog begunca. Poreska uprava sumnja da nisu prikazane stvarne poreske obaveze po osnovu poreza na dodatu vrednost i da je deo novca koji čini obrtnu imovinu preduzeća isplaćen na nezakonit način kao dugoročni kredit zaposlenima.


XS
SM
MD
LG