Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Svi veći američki dnevnici na naslovnoj stranici objavljuju vest da je prema svedočenju Skutera Libija, šefa kabineta potpredsednika Čejnija, predsednik SAD Džordž Buš lično odobrio svojim saradnicima da novinarima odaju informacije u vezi sa obaveštajnim podacima o Iraku. Medijsko praćenje ove osetljive teme se razlikovalo utoliko što su neki dnevnici vest i vizuelno stavili u prvi plan svojih naslovnih strana, dok su je drugi objavili na rubovima ili dnu svojih naslovnia. A Naslovnim stranicama takodje su dominirali izveštaji o pokušajima da se u američkom Senatu usvoji zakon kojim bi se amnestirali milioni ilegalnih useljenika u SAD.

A jedan dokument star 17 vekova dospeo je na naslovne strane gotovo svih dnevnika u SAD. U tekstovima pod nazivom «Juda nije bio izdajnik», ili «Rukopis «izdao» Judinu reputaciju», dnevnici od Vašington Posta do «LA Tajmsa», prenose da je, prema rukopisu iz 300. godine n.e. koji je juče javnosti predstavilo društvo National Geographic u Vašingtonu – Juda Iskariotski bio zapravo Isusov najbolji prijatelj, koji ga je predao vlastima samo zato što mu je Hrist to tražio. Dokument je kopija «Jevandjelja po Judi», napisanog na grčkom jeziku . Ležao je skriven u egipatskoj pustinji 17 vekova, a otkrili su ga pljačkaši arheološkog blaga 1970. godine i izneli iz zemlje. Zatim je pohranjen u privatni sef u Njujorku gde je brzo počeo da se raspada. Prodat je 2000. godine kada je počela njegova restauracija, a teolozi danas razmatraju koliko će taj tekst uticati na stavove i ubedjenja hrišćanskih vernika.

Za to vreme, jedna dokazana izdaja tema je Njujork Tajms-ovog izveštaja o paru penzionisanih detektiva njujorške policije, koji su dobili niz odlikovanja za svoj rad da bi se ispostavilo da su radili za mafiju, i to – ni manje ni više nego kao profesionalne ubice. Oni su direktno učestvovali u ubistvu najmanje osmoro ljudi a reč je o jednom od najspektakularnijih korupcionaških skandala u istoriji Njujorka, piše Njujork Tajms. Penzionisani detektivi Luis Epolito i Stiven Karakapa su sada na sudjenju, i suočavaju se sa kaznom doživotne robije.

XS
SM
MD
LG