Linkovi

Smit: Den Braun nije počinio plagijat pišući bestseler «Da Vinčijev kod»


Sudija Piter Smit je odbacio tužbu dvojice britanskih pisaca koji tvrde da je Den Braun za svoj «Da Vinčijev kod» ukrao ideju iz njihove knjige «Sveta krv, sveti gral» objavljene 1982.

Sudija je rekao da nema dokaza da je Braun pribegao plagiranju ili da je prekršio autorska prava ranijeg rada istoričara Majkla Bejdženta i Ričarda Lija. Obe knjige se zasnivaju na tezi da je Isus Hristos preživeo raspinjanje, oženio se Marijom Magdalenom i da su njihovi potomci i danas živi. Hrišćanski teolozi smatraju da je ta teza lažna i jeretična. U pisanom saopštenju, Braun ističe da presuda dokazuje da je tvrdnja tužilaca – kako se izrazio – «bez ikakve osnove». Braun je rekao da je sada spreman da se vrati pisanju. «Rendom haus», izdavač obe knjige i optuženik u ovoj parnici, saopštio je da sudska odluka pokazuje da optužnica nije ni trebalo da bude podignuta. Stručnjaci za autorska prava kažu da bi pobeda Bejdženta i Lija mogla da bude hladan tuš za sve koji pišu fikciju na osnovu istorijskih istraživanja. Čarls Svon, londonski advokat koji se bavi autorskim pravima, o tome je govorio na britanskoj televiziji odmah po izricanju presude.

«Presuda je izuzetno važna za pisce i za izdavače, jer bi se pisci, da je Den Braun izgubio, našli u vrlo teškoj situaciji, budući da bi pravnici morali da im proveravaju sve knjige koje se zasnivaju na istorijskim delima.»

Presuda je otvorila put i za premijernu projekciju filma zasnovanog na «Da Vinčijevom kodu», sa Tomom Henksom u glavnoj ulozi, zakazanu za 19. maj. Producentska kuća «Soni pikčers» je rekla da je presuda veoma važna za budućnost kreativnog pisanja. Knjiga «Da Vinčijev kod», objavljena 2003, prodata je u više od 40 miliona primeraka. Jedan od tužilaca, Ričard Li, posle presude je izjavio da se oseća kao da je kažnjen, dodavši da su on i Bejdžent pobednici – kako se izrazio – «u duhu zakona», mada to nije objasnio. S obzirom da je sud presudio protiv tužilaca, njih sada očekuju pravni troškovi i kazne u iznosu od više od dva miliona dolara.

XS
SM
MD
LG