Linkovi

Redakcije vesti postaju sve manje


U novinskim kućama u Sjedinjenim Državama pojavio se nov trend - redakcije vesti sve su manje i manje.

Jedan od najvećih američkih dnevnika, Vašington post, objavio je da ukida osamdeset radnih mesta u svojoj redakciji vesti - i to samo dve godine posle prethodnog smanjivanja. Izveštač tog lista za oblast medija, Hauard Kurc, napisao je da to predstavlja dokaz da su ”tradicionalni“ mediji u nevolji. Ako bogati Post ukida radna mesta može se samo zamisliti vanredno stanje u manjim dnevnicima, čiji tiraži se sunovraćuju kako se čitaoci okreću televiziji za kraće i brže vesti. Medjutim, broj gledalaca vesti takodje pada, a lokalni izveštaji i diskusije skoro da su nestali sa talasa hiljada američkih radio stanica. Politički magazini, nekada prepuni dubinskih analiza, sada su tanki, bave se tračevima i takodje gube čitaoce.

U novom izveštaju ”Projekta za vrhunska dostignuća u novinarstvu“ zaključuje se da uzrok nije u tome što Amerikanci troše TV vesti kao što troše brzu hranu, već da ima veze sa novim medijskim opcijama. Dok su ranije generacije mogle da biraju izmedju dnevnog lista i dve tri TV stanice sa vestima, današnji Amerikanci mogu da biraju vesti iz desetina izvora, da ih podešavaju prema sopstvenim političkim opredeljenjima i da ih dobijaju od najsimpatičnijih redakcija i voditelja.

Ovakav ”šoping“ za vestima koje nam se najviše dopadaju dovodi do ukidanja hiljada tradicionalnih novinarskih poslova i ostavlja sve manje i manje istinskih reportera, koji pažljivo istražuju zanimljive i originalne dogadjaje. Umesto toga, sve vrste komentatora i pisaca internet dnevnika - takozvanih ”blogova“ - skupljaju sitnice istrgnute iz konteksta i od njih pripremaju jela po sopstvenom ukusu, pa ih čak i sažvaću za našu upotrebu. A sudeći prema njihovoj popularnosti i opadanju interesovanja za tradicionalne izvore vesti - izgleda da se Amerikancima to dopada.

XS
SM
MD
LG