Linkovi

Druga runda pregovora sa Evropskom unijom uspešna - nastavak zavisi od saradnje sa Hagom


Druga runda pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji bila je uspešna, ali nastavak pregovora zavisi od ostvarenja pune saradnje sa Haškim tribunalom, ocenili su učesnici razgovora održanih danas u Beogradu. Direktor Direkcije za zapadni Balkan Rajnhard Pribe, koji je predvodio pregovarački tim iz Brisela, rekao je da je ova, druga runda razgovora bila moguća jer je Evropska komisija procenila da je ostvaren napredak u saradnji SCG sa Haškim tribunalom. Pribe je najavio da će krajem meseca Evropska komisija ponovo procenjivati saradnju Beograda sa Tribunalom i naglasio da nema nikakve promene u uslovima koje EU postavlja Beogradu.

Šef pregovaračkog tima Srbije i Crne Gore, ministar spoljnih poslova Vuk Drašković izjavio je da je važno što su pregovori danas nastavljeni ocenjujući da je današnji "sastanak prošao više nego uspešno". Draškovcih je, međutim, naglasio da "najvažnije što treba se uradi zavisi isključivo od SCG, a to je isporuka Hagu preostalih begunaca od optužnice". Od toga, kako je dodao, zavisi da li će poccetkom maja pregovori SCG sa EU biti nastavljeni.

Šef pregovaračkog tima Srbije, potpredsednik vlade Miroljub Labus rekao je da ima dve dobre vesti: jedna je što su pregovori nastavljeni, a druga što su pregovarači prošli kroz tekst celog sporauzma i razgovarali o svim otvorenim pitanjima. Labus je ponovio očekivanje da bi pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju SCG Evropskoj uniji, ako se nastave ovim tempom, mogli biti završeni u junu.

XS
SM
MD
LG