Linkovi

Rajs pred Kongresom «branila» nuklearni sporazum Bušove administracije sa Indijom


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_us_rice_congres_5apr06_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Američki državni sekretar Kondoliza Rajs je pred Kongresom «branila» nuklearni sporazum koji je Bušova administracija postigla sa Indijom, koji je opisala kao «strateško dostignuće» koji će ojačati napore uložene u sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja. Rajs je naišla na skeptična pitanja Demokrata, koje smatraju da bi američki blagonakloni tretman Indije mogao da obrabri druge države koje žele da razvijaju nuklearno naoružanje.

Svedočenjem Kondolize Rajs pred ključnim kongresnim odborima započela je nova, intenzivnija faza nastojanja Bušove administracije da dobije podršku za sporazum sa Indijom, koji Nju Delhiju daje pristup američkoj civilnoj nuklearnoj tehnologiji u zamenu za obećanje da će svoja civilna nuklearna postrojenja otvoriti za medjunarodne inspekcije.

Sporazum je izazvao različite reakcije u Kongresu, pretežno u zavisnosti od stranačke pripadnosti. Mnogi Republikanci pozdravili su ga kao korak ka unapredjenju strateškog partnerstva sa Indijom. Demokrate, medjutim, brine to što bi sporazum mogao da se protumači kao odraz američkih dvostrukih standarda – gde se prihvata status Indije kao nuklearne sile uprkos njenom odbijanju da potpiše sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja, dok u isto vreme administracija nastoji da suzbije nuklearne programe Irana i Severne Koreje.

Kondoliza Rajs prvo je svedočila pre senatskim odborom za spoljne poslove, rekavši da će sporazum, koji podrazumeva da Kongres izmeni 50 godina stari zakon o neširenju nuklearnog oružja –učvrstiti američke odnose sa rastućom globalnom silom – Indijom. Ona je rekla da će sporazum ojačati medjunarodni režim neširenja nuklearnog oružja tako što će 65% indijskih nuklearnih postrojenja otvoriti za medjunarodne inspekcije. Rajs je negirala ideju da će sporazum podstaći trku u nuklearnom naoružanju u Južnoj Aziji, i odbacila paralelele izmedju indijskog nuklearnog programa, i programa Irana i Severne Koreje.

«Iran, a posebno Severna Koreja, su zatvorena, nedemokratska društva. Indija je demokratija, koja pruža sve veću podršku medjunarodnim naporima da se eliminišu opasne nuklearne ambicije Irana. Inicijativa o američko-indijskoj saradnji je strateško dostignuće. Sporazum je dobar za Ameriku, dobar je za Indiju, i dobar je za medjunarodnu zajednicu».

Vodeći Demokrata u odboru za spoljnopolitičke odnose, senator Džozef Bajden, izjavio je da je sklon da podrži sporazum, ali je ipak dodao da Bušova administracija rizikuje jer polazi od ubedjenja da će i buduće vlade Indije poštovati odredbe sporazuma. Ukoliko one to ne učine, čitava globalna mreža ograničenja razvoja nuklearnog oružja biće ugrožena, rekao je Bajden. Medjutim, republikanac Džordž Alen iz Virdžinije je sporazum nazvao «pametnim ulogom u parnterstvo sa najvećom demokratijom na svetu». Alen je istakao da će sporazum pomoći u stabilizaciji nemirnog svetskog tržišta energije pružanjem Indiji savremenije kapacitete za proizvodnju nuklearne energije, dok će u isto vreme pomoći u zaštiti životne sredine, s obzirom na činjenicu da Indija danas zavisi od uglja sa visokim nivoom sumpora. Sekretar Rajs istakla je da su indijske vlasti pružile uveravanja da njihova zemlja ne obučava iransko vojno osoblje i da se njihovi vojni kontakti održavaju na niskom nivou. Ona je takodje rekla da je nedavno, indijski glas u Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju bilo ključan za odluku da se pitanje Irana preda na razmatranje Savetu bezbednosti.

XS
SM
MD
LG