Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Njujork Tajms, baš kao i većina američkih dnevnih listova piše o stagnaciji u procesu usvajanja novog imigracionog zakona u Senatu. Republikanci u tom domu američkog Kongresa, koji podržavaju ideju da oko 11 miliona ilegalnih imigranata ozakone status i boravak tražili su da se još radi na kompromisnom rešenju koje bi podržao veći broj senatora vladajuće stranke. Međutim demokrate su - koristeći popularnu parlamentarnu taktiku - zatražile da se Senat izjasni o tome da li će se o zakonu uopšte glasati. Njujork Tajms prenosi izjavu demokratskog senatora Ričarda Durbina koji kaže da njegova stranka samo pokušava da očuva srž nadstranačkog zakona i da je poziv na izjašnjavanje test volje republkikanaca. Šef osoblja vođe republikanske većine, senatora Bila Frista rekao je međutim da je potez demokrata "ozbiljan udarac pokušajima da se dođe do kompromisa".


Sjedinjene države su među državama sa najgojaznijim stanovništvom i taj trende se – kako stvari stoje – neće skoro promijeniti, piše danas losanđeleski Daily news, koji citira novi vladin izvještaj koji ukazuje da u Americi nikada nije bilo više gojaznih ljudi. U tom dokumentu posebno je, piše list, uznemirujuća činjenica da čak jedna trećina američke omladine ima višak kilograma, a da je svaki peti pripadnik mlađe generacije gojazan.

Konačno u San Hoze Merrkjuri Njuzu čitamo o senzacionalnoj odluci kompanije Apple da dozvoli da se u nekim njenim računarima sa Intelovim procesorima, instalira Majrosoftov operativni sistem XP. Kompanije Apple od danas omogućava download, tj. preuzimanje njene softverske aplikacije pod nazivom “Boot Camp” koja omogućava da se na Mac računarima sa Intelovim procesorom sa CD-a instalira Windows XP. Očekuje se da će ovaj potez Appla definitivno pozitivno uticati na vrijednost akcija kompanije.

XS
SM
MD
LG