Linkovi

Stotine hiljada Francuza protestovale zbog novog zakona o radu


Novi talas štrajkova i demonstracija je juče (Tuesday) preplavio Francusku, gde su stotine hiljada Francuza svih starosnih dobi izašle na ulice, da bi protestovale protiv novog radnog zakona koji se odnosi na mlade. Iz Pariza se javila novinarka Glasa Amerike Liza Brajant, koja izveštava da nema znakova da protesti jenjavaju.

Scena na Trgu republike u severnom delu Pariza je već suviše poznata. Hiljade demonstranata se pripremaju za još jedno popodne ispunjeno demonstracijama protiv prvog radnog ugovora – novog zakona koji kompanijama olakšava zapošljavanje i otpuštanje mladih.

Demonstracije u utorak su peti masovni, nacionalni protest proteklog meseca protiv tog zakona. Vlada tvrdi da će zakonom smanjiti nezaposlenost među mladima, ali kritičari kažu da će on samo povećati nesigurnost na poslu. I još jednom, stotine hiljada ljudi su demonstrirale širom Francuske.

Atmosfera na Trgu republike je bila festivalska. Na suncu su se presijavali baloni, a na tezgama su se prodavale viršle i osvežavajuća pića. Na licu 16-ogodišnje Sare Viro, krejonom je napisano CPE – francuska skraćenica za novi radni zakon.

Ona se nada da će sadašnji protesti i blokada francuskih visokih škola i univerziteta, konačno prisiliti umereno desničarsku vladu premijera Dominika de Vilpena da povuče zakon. Tome se nada i državni službenik Stefan Radočić, koji stoji po strani sa smotanim novinama ispod ruke.

On objašnjava da oba njegova deteta imaju fakultetske diplome, ali da oba ne mogu da nađu posao. Radočić veruje da bi preduzeća trebalo da zapošljavaju više mladih i ne misli da će novi zakon to da reši. Zakon inače postaje sve veća glavobolja za premijera De Vilpena, koji ga je progurao kroz parlament prošlog meseca. Njegova popularnost naglo opada i on brzo gubi podršku čak i svoje Unije za narodnu većinu. Predsednik Žak Širak je prošlog petka najavio izmene zakona, koji je tehnički već stupio na snagu. Međutim, kompanijama je zabranjeno da ga primene dok se ne izmeni. Sada sve veći broj analitičara veruje da su francuski demonstranti možda pobedili i da je radni zakon – suštinski mrtav.

XS
SM
MD
LG