Linkovi

Novotni: Da bi pregovori o Kosovu uspeli, obe strane moraju biti spremne na kompromis


Austrijsko predsjedavanje evropskom asocijacijom država ulazi u drugo tromjesječje. Beč insistira na tome da vrata za prijem u punopravno članstvo EU ni u kom slučaju ne bi trebalo zatvoriti prije pristupanja država takozvanog Zapadnog Balkana. To, u razgolvoru sa koleginicom Ivanom Kuhar, potvrđuje i ambasador Austrije u vašingtonu, Eva Novotni (Eva Nowotny):

Bez obzira na to koja država predsjedava EU, cilj asocijacije je isti, kada je u pitanju Balkan – približiti države tog regiona Evropskoj uniji.

Sve zemlje jugoistočne Evrope imaju šansu da se priključe Uniji, kaže Eva Novotni.

Neke države u regionu brinu da će EU, umjesto novog kruga proširenja, veću pažnju da posveti svojim unutrašnjim pitanjima – ekonomskim problemima i ratifikaciji kontroverznog ustava. Ambasadorka Eva Novotni kaže da su neutemeljena strahovanja da bi se, stoga, proces proširenja Unije mogao odložiti i da bi Balkan na punu integraciju moga da čeka i decenijama.

Evropska unija, po njenim riječima, nema vremenski raspored i tačan datum prijema nijedne zemlje pojedinačno i sve priče o rokovima i datuma – samo su spekulacije:

Nepotrebno je i nekorisno utvrđivati rokove i datume. Zapadni Balkan ćemo integrisati pošteno i što brže bude moguće, kaže ambasadorka Novotni.

Vrijeme do prijema u evropsku asocijaciju država zavisi od brzine i uspjeha neophodnih reformi. Što se tiče jugoistočne Evrope, kaže Eva Novotni, progres svake zemlje se ocjenjuje posebno.

U austrijskoj prijestonici su, istovremeno, u toku pregovori o budućnosti Kosova. Treća runda pregovora u kojima posreduju UN okončana je u ponedjeljak – bez opopljivih rezultata. Ambasadorka Novotni kaže da je još rano za konačnu odluku o budućnosti Kosova:

Mislim da je važno da se ne fokusiramo samo na pitanje budućeg statusa, već da se razgovara i o širem spektru pitanja kao što su ekonomski razvoj, zapošljavanje, zaštita manjina, poštovanje ljudskih prava, kulturna baština ili pitanje granica, kaže Eva Novotni.

Takav postepen prilaz će, kako vjeruje, rezultirati uspješnom okončanju pregovora. Obje strane, kaže austrijski ambasador u Vašingtonu, imaju legitimne interese i emotivne veze kada je riječ o budućem statusu Kosova. Da bi pregovarački proces uspio, obje strane će morati da donesu teške odluke i budu spremne na kompromis. Da bi se to desilo, medijatori koje je angažovala Svjetska organizacija, potrudiće se da motivišu i daju podsticaje objema stranama, a po mišljenju Eve Novotni najveća “šargarepa” biće prospekt evropske integracije:

Za države jugoistočne Evrope, opcija članstva u EU vrlo je jak podsticaj kako za reforme i neophodne promjene, tako i za hvatanje u koštac sa komlikovanijim i težim izazovima. Mislim da će to člantvo u EU biti na neki način adekvatna satisfakcija za sve, kaže ambasadorka Novotni...

SAD i EU se protive podjeli Kosova duž etničkih linija. Ambasadorka Novotni kaže da Brisel i Vašington imaju iste ciljeve u jugosistočnoj Evropi: miran, prospertitetan i demoksratski region u kojem vlada zakon i u kojem se poštuju ljudska prava.

XS
SM
MD
LG