Linkovi

Potpisan sporazum o prodaji australijskog uranijuma Kini


Australija i Kina potpisale su u ponedjeljak sporazum o nuklearnoj bezbednosti koji će omogućiti Pekingu da uvozi australijski uranijum za potrebe svojih nuklearnih elektrana.

Australija, na čijoj se teritoriji nalazi oko 40 odsto poznatih svetskih rezervi uranijuma, dopušta izvoz te sirovine samo u one zemlje koje su potpisnice Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT), uz potpis na bilateralni sporazum s vladom u Kanberi o nuklearnoj bezbednosti.

Sporazom je precizirano da će Kina uvezeni uranijum koristiti isključivo u mirnodopske svrhe. Na ceremomiji u Kanberi u to je domaćina - uveravao i kineski premijer Ven Đibao.

Rekao je da je Kina odgovorna država koja poštuje NPT i druge obaveze preuzete članstvom u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

Prva isporuka neće, međutim, biti upućena n i za dve godine, jer je celokupna proizvodnja u Australiji do 2008. godine već rasprodata.

Neke australijske ekološke organizacije usprotivile su se sporazumu, uz tvrdnju da će Kina zloupotrebiti uvezeni radioaktivni materijal.

Australijski premijer Džon Hauard rekao je da kineski program nukleranog naoružanja ne zavisi od uranijuma iz Australije. On je takođe naglasio značaj jačanja bileteralnih odnosa sa Pekingom.

"Nijedna od naših veza sa drugim zemljama nije tako transformisana uprotekloj deceniji, kao što je to naš odnos sa Kinom", kazao je Hauard.

Trgovinska razmena dve zemlje učetvorostručila se u proteloj deceniji. Lideri dve zemlje u ponedeljak su najavili da će ubrzati pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini.

XS
SM
MD
LG