Linkovi

Beograd: Optimizam uoči nastavka pregovora sa EU


Pred nastavak pregovora o Sporazumu o stabilizcaiji i pridruživanju Evropskoj uniji, u Beogradu raste optimizam o ubrzanju evropskih integracija.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević naglasila je da su se učesnici pregovora u potpunosti spremili za ovu rundu i da je cilj je da se pregovori završe pre predviđenog roka, 5. oktobra, i ocenila da u zemlji postoji konsenzus o potrebi evropskih integracija.

A profesor Fakulteta političkih nauka Jovan Teokarević smatra da je odlukom o nastavku pregovora Evropska unija pomogla proevropskim snagama u Srbiji i da je "dobro razumela izuzetno komplikovanu političku situaciju u Srbiji i ugroženost proevropskih političkih snaga".

Ministar privrede Predrag Bubalo izjavio je da bi Srbija trebalo u novembru da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da je taj sporazum od suštinske važnosti za Srbiju, jer će se otvoriti vrata evropskih pristupnih fondova, ubrzaće se razvoj zemlje a unutrašnja stabilnost postaće deo i evropskih interesa.

Pomoćnik ministra za ekonomske odnose Srbije sa inostranstvom Duško Lopandich izjavio je da je Srbija i Crna Gora na pola puta do zaključenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Lopandić je izjavio da su za kraj pregovora ostavljena najosetljivija pitanja kao što su tranzitorni periodi ili dinamika liberalizacije prekogranične trgovine i da je ulazak u Evropsku uniju cilj za 2012. godinu.

Đukanović: Petnaest godina bezuspešnih eksperimenata

Premijer Crne Gore Milo Djukanović izjavio je da ne veruje da je u dvočlanoj zajednici moguće zadovoljiti evropske ciljeve Srbije i Crne Gore i da je to ključni razlog zbog kojeg se zalaže sa nezavisnu Crnu Goru.

Đukanović je gostujući na Televiziji B92, naveo da se "15 godina eksperimentisalo u najrazličitijim formama dvočlane zajednice" i da je zajednički imenitelj tog eksprimenta da su Srbija i Crna Gora zaostale u ostvarivanju strateških ciljeva i interesa.

Premijer je najavio da će crnogorska vladajuća koalicija, ukoliko pobedi na referendumu, doneti deklaraciju kojom će se gradjanima Srbije i privrednim subjektima garantovati sva prava koja su imali u zajedničkoj državi.

XS
SM
MD
LG