Linkovi

Ali Ashar Soltanije: Svet treba da pregovara sa Iranom


Visoki iranski zvaničnik izjavio je da bi svet trebalo da pregovara sa njegovom zemljom umesto što joj upućuje saopštenja preko Saveta bezbednosti UN u vezi sa njenim nuklearnim programom.

Izaslanik, Ali Ashar Soltanije izjavio je da bi medjunarodna zajednica trebalo da pregovara sa Iranom umesto da nuklearno pitanje pretvara u predmet konfrontacije. U intervjuu, snimljenom u petak, a emitovanom danas u programu mreže CNN, Soltanije je ponovio protivljenje njegove zemlje saopštenju Saveta bezbednosti UN od prošle nedelje. U tom dokumentu, članovi Saveta pozvali su iransku vladu da obustavi obogaćivanje uranijuma u roku od 30 dana. Medjutim, Soltanije je rekao da se njegovoj zemlji ne može pretiti.

«Bolje je da se umesto pretnji razgovara o mirnom rešenju svih pitanja, uključujući i nuklearno. Uvek smo pozivali naše evropske prijatelje i druge zemlje da sednu za pregovarački sto, a ne da to pitanje zaoštravaju do konfrontacije i sukoba.»

Soltanije je ponovio da je nuklearni program njegove zemlje namenjen isključivo mirnodopskim svrhama, mada SAD i druge zemlje tvrde da on predstavlja prikriveni program za proizvodnju nuklearnog oružja. U razgovoru u istom programu CNN-a, ugledni republikanski senator iz Nebraske, Čak Hejgel, izjavio dje da Iran predstavlja stvarnu bezbednosnu pretnju. Hejgel je, medjutim, primetio da je Bušova administracija odobrila ograničene kontakte sa Teheranom oko Iraka i pozvao Belu kuću da o nuklearnom pitanju takodje povede direktan dijalog sa Iranom.

«Ne znam kako možete da rešavate ova složena pitanja današnjice i da vodite diplomatiju ukoliko ne razgovarate direktno sa ljudima.»

U istom programu mreže CNN, demokratski senator iz Indijane, Evan Baj, saglasio se da su rizici veliki. Uporedivši krizu oko iranskog nuklearnog programa sa kubanskom raketnom krizom 1962. godine.

«Ono što bi trebalo da uradimo danas je veoma slično onom što je predsednik Džon Kenedi uradio u slučaju Kube, gde je takodje postojao pokušaj da se u toj zemlji postavi nuklearno oružje, a to je – učiniti Iran izolovanom zemljom putem ekonomskog, finansijskog i političkog embarga.»

Senator Baj je dodao da je embargo najbolji način da se izbegnu dve neprihvatljive alternative - Iran naoružan nuklearnim oružjem i vojna akcija protiv te zemlje, što bi moglo da dovede do globalnog talasa terorističkih napada.

XS
SM
MD
LG