Linkovi

Debati o imigraciji postala veoma oštra i polarizovana


Dok razmatraju veliki broj predloga za reformu američkog imigracionog sistema, članovi Senata su oštro podeljeni o pitanju toga šta bi trebalo uraditi sa milionima ilegalnih doseljenika.

U debati o imigraciji, koja je postala veoma oštra i polarizovana, postoji jedna stvr oko koje se Senatori slažu: SAD moraju da bolje kontrolišu svoje granice, preko kojih svake godine prelazi na stotine hiljada ilegalnih doseljenika. Međutim, vrlo malo saglasnosti postoji oko toga kako taj cilj postići, ili kako se postaviti prema više od 11 miliona nedokumentovanih stranaca, koliko se procenjuje da ih ima u SAD. Gostujući u programu mreže ABC, Senator iz Ilinoisa Barak Obama, član Demokratske stranke, ukazao je da on zagovara trostepeni pristup problemu.

“Unapređenje pogranične bezbednosti, pooštravanje sankcija protiv poslodavaca (koji angažuju nedokumentaovanu radnu snagu). Drugi aspekt je stvaranje uslova za dobijanje državljanstva. Imamo oko 11 ili 12 miliona nedokumentovanih radnika u zemlji. Moramo da njihove živote regulišemo. Treći činilac je program “gostujućih radnika.”

Gostujući u istom programu mreže ABC, Senator iz Virdžinije Džordž Alen, član Republikanske stranke, rekao je da ne smeju biti nagrađeni oni koji krše zakone u SAD.

“Postoji saglasnost u Americi da je potrebno da obezbedimo granice. Ako nagrađujemo protivzakonite aktivnosti, to će samo dovesti do još većih ilegalnih aktivnosti. Postoji jako puno ljudi koji su u ovu zemlju došli legalno.”

Zagovornici stava da ilegalnim doseljenicima treba omogućiti da postanu američki državljani napominju da bi oni morali da plate kazne i da budu podvrgnuti bezbednosnim kontrolama, da bi mogli da se prijave za dobijanje državljanstva. Senator Alen se sa tim neslaže napominjući da bi se ilegalci sami vratili u svoje zemlje - kada bi se zakon kojim je zabranjeno angažovanje nedokumentovanih radnika dosledno primenjivao. Istovremeno, američke kompanije upozoravaju da bi nestanak jeftine radne snage iz inostranstva imao pogubne posledice po američku privredu. Organizacije za zaštitu prava imigranata naglašavaju da veliki broj ilegalnih doseljenika imaju decu koja su rođena u SAD, što bi dovelo do kidanja porodica kada bi roditelji bili prinuđeni da napuste tlo SAD.

XS
SM
MD
LG