Linkovi

Novinarka Džil Kerol doputovala u SAD


Amerikanka Džil Kerol, koju su prošle sedmice irački pobunjenici pustili nakon skoro tromesečnog zatočeništva, doputovala u SAD. Kerolova je odmah po oslobađanju tvrdila da su se otmičari prema njoj dobro odnosili, dok sada kaže da su je kidnaperi prinudili da napravi video snimak u kome hvali pobunjenike, kao uslov za oslobađanje.

Dvadesetosmogodišnja Džil Kerolje je slobodna novinarka, koja je u četvrtak oslobođena nakon 82 dana zatočeništva. Na video snimku koji su objavili njeni otmičari, Džil Kerol hvali iračke pobunjenike i kritikuje američke vojne napore u toj zemlji. Međutim, ubrzo po dolasku u američku vojnu bazu u Nemačkoj, Džil Kerol je izmenila svoje ranije izjave. U saopštenju koje je u Bostonu pročitao njen urednik, Ričard Beregnhajm, Kerolova je izjavila da su joj otmičari obećali slobodu, pod uslovom da sarađuje prilikom izrade propagandnog video snimka, što je ona prihvatila u nadi da će tako uspeti da dopre do slobode.

“Sve ono što sam bila prinuđena da izjavljujem dok sam bila u zatočeništvu neki sada prikazuju kao moje stvarne poglede. Oni to nisu. Ljudi koji su me oteli i koji su ubili mog prevodioca Alena Envija su kriminalci, najblaže rečeno. Oni su Alenu oduzeli život i upropastili su njegovu porodicu. Oni su meni, mojoj porodici i prijateljima – kao i svima onima širom sveta koji su se molili za moje oslobađanje – pružili jezivo iskustvo.”

U saopštenju, Džil Kerol se osvrće i na intervju koji je dala Iračkoj islamskoj stranci, ubrzo po oslobađanju. Ona tvrdi da su joj predstavnici te partije obećali da taj intervju neće biti prikazan na televiziji. Džil Kerol ukazuje da je ta stranka prekršila dogovor i dodaje da je iz straha od odmazde rekla osobi sa kojom je razgovarala da joj nije prećeno. Međutim, kaže se u saopštenju, njoj je puno puta prećeno. Džil Keroj je takođe odbacila kao netačne izveštaje da je odbila da putuje i sarađuje sa pripadnicima američkih oružanih snaga, kao i da o svom zatočeništvu nije htela da razgovara sa američkim zvaničnicima.


XS
SM
MD
LG