Linkovi

Pažnja srpske političke javnosti usmerena na bečke pregovore


Pažnja srpske političke javnosti, osim odluke Brisela da nastavi pregovore Sa Beogradom o pridruživanju sa Evropskom unijom, usmerena i na bečke pregovore o decentralizaciji na Kosovu čija treća runda počinje u ponedeljak.

U Beogradu se ističe da je davanjem čvrstih garancija o hapšenju i isporučivanju Haškom tribunalu generala Ratka Mladića u vrlo kratkom roku, premijer Vojislav Koštunica značajno doprineo odluci administracije Evropske unije da sa Beogradom nastavi pregovore o pridruživanju i stabilizaciji. Vicepremijer Miroljub Labus izrazio je uverenje da su te garancije validne i da će Koštunica ispuniti obećanje i da će do kraja juna biti parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Dva dana pre razgovora sa pregovaračima iz Brisela, u Beču će početi treća runda pregovora delegacija Prištine i Beograda o decentralizaciji na Kosovu. Državni tim Srbije za pregovore o budućem statusu Kosova odredio je delegaciju za te razgovore, a razmotreni su i principi decentralizacije koje je ponudio zamenik specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Alber Roan.

XS
SM
MD
LG