Linkovi

Debata o gastarbajterima na terenu


Senat raspravlja o izmenama imigracionog zakona uključujući meru - čiji je sponzor Bela kuća - kojom bi se uspostavio najveći program sa gostujuće strane radnike u poslednjih gotovo pedeset godina. I najmanje farme zavise od imigranata - legalnih i ilegalnih ...stoga američki poljoprivrednici podržavaju tu kontroverznu meru. Oni kažu da bi bez dovoljno radnika snabdevanje jeftinom hranom u Americi bilo dovedeno u pitanje. Novinar Glasa Amerike Saša Kouka izveštava da pomanjkanje radne snage utiče i na kalifornijske farme pomorandži:

Jutro je prohladno u senci kalifornijskih Siera planina. Radnici se penju na visoke metalne merdevine kako bi ubrali pomorandže koje odlažu u velike platnene kese koje nose preko ramena. Svi rade šest do sedam dana nedeljno da voće ne bi istrulilo:

”Obično u ovo doba godine imamo 40 do pedeset ljudi.“

Džon Stern, menadžer obližnje firme za pakovanje, kaže da ih je sada 20 do 25, te je stoga teže obavljati posao. Farmeri ističu da će biti još teže kad sazru i breskve i groždje i trka za radnicima počne da se ubrzava. Tolika je potražnja da radnici svojim mobilnim telefonima zovu prijatelje koji rade na susednim poljima i ponekad odlaze kad čuju da neka druga farma nudi bolje nadnice. Ekonomista Fil Martin sa Državnog univerziteta Kalifornije kaže da su poljoprivrednici suočeni sa nedostatkom radnika zbog povećane kontrole na granicama. Nadničari koji su dolazili preko granice iz Meskika svake sezone sada nastoje da se nastane u Americi:

”Ukupan broj ljudi koji ilegalno dolaze u zemlju se nije mnogo promenio. Ako je teže preći granicu - kada se jednom nadjete sa ove strane, ostaćete duže. Posledica toga je da tražite trajniji posao.“

Na poslovima poput onih u gradjevinskoj industriji, radnici mogu da zarade dvostruko više nego na farmama. 22-godišnji Margarito je prošle godine došao iz Meksika i nakon jedne sezone na farmi pronašao je posao u jednoj gradjevinskoj firmi, zato što više zaradjuje.

”To je više stabilan posao. Na poljima - kada pada kiša, nema posla. Ponekad prodje mesec dana bez posla, a ovde se radi bez prestanka.“

Vlasnici farmi počinju da tragaju za nadničarima na drugim mestima. Nadzornici na plantaži pomorandži u Jetemu doveli su 40 radnika sa Tajlanda ovog proleća kao deo specijalnog programa za strane sezonske radnike. Medjutim, meksički nadničar Rodolfo kaže da zna samo jedan način da radnici ostanu na farmi:

”Ako hoće više nadničara moraju više i da ih plate,“ kaže on.

Medjutim, farmeri kažu da bi veće nadnice odovele i do znatnog povećanja cena, što američki potrošaci, naviknuti na jeftinu i obilnu hranu, ne bi želeli da plate.


XS
SM
MD
LG