Linkovi

Oli Ren: Hapšenje Karadžića i Mladića odgovornost svih država regiona


Zbog nesaradnje sa Hagom, Srbija je pred odlukom da li će se ili ne održati aprilski krug pregovora, dok , iz istog razloga, BiH ulazi u "opasnu zonu", ukazao je danas komesar za proširenje, Oli Ren, nakon što se sastao sa bh premijerom, Adnanom Terzićem.

Saradnja sa Hagom je ključ uspešnog toka i zaključenja pregovora država regiona sa Briselom, potvrdilo se i danas, nakon što su se u Evropskoj komisiji susreli komesar za proširenje, Oli Ren i predsjednik bh vlade, Adnan Terzić. Kada je u pitanju obaveza privođenja pravdi preostalih begunaca, pre svih Karadžića i Mladića, komesar je bio izričit:

"Pre svega, pitanje hapšenja i transfera u Hag preostalih begunaca, Ratka Mladića i Radovana Karadžića je odgovornost svih država regiona, posebno Srbije i BiH, a tamo posebno Republike Srpske".

Pimenjuju li se, s tim u vezi, različiti standardi prema Beogradu i Sarajevu, gde se prvima preti prekidom pregovora, a drugi imaju samo "opšte upozorenje", pitanje je na koje komesar Ren odgovara:

"Mi sa razlogom pretpostavljamo da je Srbija mogla da uhapsi Ratka Mladića da je bilo političke volje i da je ta politička volja bila pretočena u konkretne akcije koje bi obuhvatile sve delove države - uključujući bezbednosne službe i vojno-obaveštajnu službu. U isto vrijeme, u BiH je slika pre siva nego crno-bijela. Ta je zemlja već ušla u opasnu zonu i vrlo ozbiljno smo o tome razgovarali premier Terzić i ja. Sada očekujemo da BiH, uključujući RS, bez daljeg gubljenja vremena, postigne punu saradnju sa Hagom, kako bi izbegla poremećaj pregovora".

Sutra će komesar Ren o saradnji Srbije i RS sa Tribunalom razgovarati sa glavnom haškom tužiteljicom, Karlom del Ponte- od tog razgovora će, u dobroj meri, zavisiti sudbina nastavka pregovora sa Boegradom, čija politička runda je zakazana za početak aprila. Sam komesar Ren kaže da postoje naznake da je, za razliku od prethodnih meseci, zadnjih dana moguć određeni napredak na polju saradnje Beograda i Haga.

“To je upravo ono što želim da čujem od gospođe Del Ponte i primam i informacije od evropskih članica. Neću precizirati trenutak niti dan kada će biti doneta odluka o tome hoće li se održati pregovori 5. aprila, ali ću ponoviti šta sam svojevremeno rekao u slučaju Hrvatske - pregovori će se nastaviti istog dana kada se postigne puna saradnja, što bi, u ovom slučaju, trebalo da vodi do hapšenja i transfera u Hag Ratka Mladića".

Inače, kada je reč o započetim pregovorima zvaničnog Sarajeva i Brisela, evropski komesar je pozdravio tehničku pripremljenost i profesionalnost bh tima. On je naglasio da je za napredak pregovora neophodno dovršiti započete refrome- reformu policije, kao i usvajanje i primenu zakona o javnom televizijskom servisu.


XS
SM
MD
LG