Linkovi

Polt: Nivo saradnje sa Hagom nedovoljan da se nastavi pomoć Srbiji


Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt ne smatra da je sadašnji nivo saradnje sa Haškim tribunalom dovoljan da Stejt department donese pozitivnu odluku o nastavku američke pomoći Srbiji i Crnoj Gori.

Tu odluku, rekao je ambasador Polt, doneće do kraja maja državni sekretar Kondoliza Rajs. Kada je reč o zahtevu da Haškom tribunalu bude isporučen Ratko Mladić, jedino što može da bude pravi dokaz da je to urađeno kako treba je samo izručenje Ratka Mladića, rekao je američki ambasador.

U vezi sa predstojećom posetom glavne haške tužiteljke Karle del Ponte i nastavkom pregovora Beograda sa Evropskom unijom, ambasador Polt je rekao da će Evropska komisija odlučiti da li će ili ne biti sastanka u okviru pregovora o sporazumu o asocijaciji i pridruživanju, a od Srbije i njene saradnje sa Evropljanima zavisi da li će do toga doći.

Nedostatak pune saradnje sa Haškim sudom mogao bi da ugrozi približavanje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji. Vicepremijer Miroljub Labus izjavio je da će pregovori Beograda i Brisela biti nastavljeni na pola gasa, odnosno da će to biti samo tehnički pregovori. - Nisu sigurni pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je Labus i istakao da će Brisel, na osnovu izveštaja glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte koja u sredu dolazi u Beograd, odlučiti da li će biti održana nova rundapolitičkih pregovora ili će ona biti odložena.

Stanković razgovarao sa generalom Voldom

General američkih vazduhoplovnih snaga i zamenik komandira Evropske komande snaga SAD Čarls Vold u Beogradu razgovarao o unapređenju odnosa dve zemlje, budućim bilateralnim vojnim vezama i postpisivanju nekoliko vojnih sporazuma.

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Zoran Stanković i general Vold razgovarali su o dinamici potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti sprečavaja širenja oružja za masovno uništenje i unapređenju odbrambenih i vojnih odnosa, Sporazuma o bezbednosnoj saradnji, Sporazuma o zaštiti statusa i korišćenju vojne infrastrukture na teritoriji Srbije i Crne Gore i Ugovoru o razmeni logističke podrške, zaliha i usluga.

Posle razgovora general Čarls Vold izjavio je da je impresioniram civilnim i vojnim rukovodstvom i izrazio nadu da će odnosi dve zemlje biti sveobuhvatni. I general Vold pozvao je vlasti u Beogradu da sarađuju sa Haškim tribunalom i ukazao na političku važnost te saradnje.

Ministar Stanković je, nakon potpisivanja ugovora o saradnji sa austrijskim kolegom Ginterom Platerom, rekao i kako očekuje da će predstojeći razgovor sa glavnom haškom tužiteljkom, Karlom Del Ponte, biti uspješan.

XS
SM
MD
LG