Linkovi

Pojačana bezbednost uoči glasanja u Izraelu


Snage bezbednosti u Izraelu su u stanju visoke pripravnosti pred opšte izbore na kojima će biti izabrana nova vlada. Dopisnik Glasa Amerike Džim Tipl izveštava iz Jerusalima da najnovija ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da glavni kandidat, centristička partija Kadima, donekle gubi podršku, ali i dalje ima šanse da dobije najveći broj glasova.

Izraelska policija je saopštila da je primila više od 70 upozorenja na moguće napade palestinskih ekstrremista, među kojima su i 16 koja se opisuju ka «fokusirana upozorenja», koja se smatraju krajnje ozbiljnim. Portparol policije Miki Rozenfeld kaže da su snage bezbednosti mobilisane u celoj zemlji.

«U suštini, to znači da je izraelska policija na nacionalnom nivou od nedelje ujutru usredsređena i koncentrisana na održavanje visokog stepena pripravnosti i u gradovima i u njihovoj okolini. Različite jedinice policije će patrolirati oko javnih površina i kontrolnih punktova, održavajući bezbednost narednih dana, sve dok ne prođu izbori.»

Policija je danas zatvorila pristup Hramu na bregu u starom delu Jerusalima, reagujući na pretnje i palestinskih i jevrejskih ekstremista koji pokušavaju da izazovu nerede kod hrama koji svojataju i Jevreji i muslimani. Biračka mesta će sutra da obezbeđuju 22 hiljade pripadnika snaga bezbednosti. Danas objavljeni rezultati ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da se smanjuje podrška centrističkoj partiji Kadima. Prema tim rezultatima, Kadima bi trebalo da dobije 34 mesta u Knesetu koji ima 120 poslanika – znatno više od dva glavna rivala, Laburističke partije i Likuda, ali manje od 44 mesta koliko se predviđalo da će dobiti pre nekoliko nedjelja. Jicak Brudni, profesor političkih nauka na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, kaže da se status Kadime kao glavnog kandidata možda pretvorio u njenu slabost.

«Kadima je na neki način pokušavala da se ponaša kao da su izbori gotova stvari, a to nije dobro primljeno među biračima. Neki od njih su onda rekli dobro, ako je tako, možda bi trebalo da glasamo strateški, za različite potencijalne koalicione partnere Kadime, a ne za nju samu. U zemlji u kojoj politički sistem uvek stigne do koalicione vlade, strateško glasanje je važan deo scenarija.»

Vršilac dužnosti premijera Ehud Olmert, koji je preuzeo vođstvo nad Kadimom od Arijela Šarona posle njegovog moždanog udara, kaže da će svaka vlada koju on bude predvodio, ubrzo krenuti u izradu plana izraelskih granica prema Palestincima u naredne četiri godine. S obzirom da najnovije ankete pokazuju da se smanjuje podrška njegovoj partiji Kadima, sada se čini da će Olmert morati da uloži velike napore da bi dobio podršku u Knesetu za ostvarenje tog cilja.

Palestinski mandatar pred parlamentom

Palestinska ekstremistička organizacija Hamas je iznela sastav svog Kabineta pred parlament. Mandatar za sastav vlade Ismail Hanijeh je danas pozvao poslanike da glasaju za vladu i njen program.

On je istakao da će se vlada zalagati za prekid izraelske okupacije, eliminaciju izraelskih naselja i nastavak borbe za stvaranje nezavisne države. Hanijeh se takođe založio za nastavak dijaloga sa takozvanim Kvartetom međunarodnih posrednika, Sjedinjenim Državama, Evropskom unijom, Rusijom i Ujedinjenim nacijama, da bi se okončao konflikt na Bliskom istoku.

Očekuje se da palestinski poslanici do kraja ove nedelje glasaju o poverenju Hamasovoj vladi i njenom programu.

XS
SM
MD
LG