Linkovi

Vejn Meri: O pitanjima kao što je status Kosova odluku donose velike sile


“Velike sile donose odluke o pitanjima kao što je Kosovo” rekao je bivši američki diplomata, a sada saradnik u institutu Američkog saveta za spoljnu politiku, Vejn Meri u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem.

Teško je reći kakav će biti ishod pregovora o budućem statusu Kosova. Medjutim, u širem istorijskom kontekstu, Kosovo je možda izgubljeno za Srbiju iz dva primarna razloga: prvi je velika demografska nadmoćnost Albanaca. I mada mnogi Srbi sa strašču i privrženosti govore o Kosovu, mali broj njih želi tamo da živi. Tokom protekih pesedsetak godina, demografija je doprinela dramatičnoj promeni situacije u toj pokrajini. A ukoliko Srbi nisu spremni da u velikom broju žive na Kosovu, Beograd tamo neće imati političko prisustvo ili uticaj. Drugi razlog je da je Srbija izgubila rat zbog Kosova i mada sam se lično protivio bezpravnom koriščenju američkih oružanih snaga i kršenju povelje NATO-a, to je činjenica, kaže Meri.

GLAS AMERIKE: Da li u sistemu UN postoji alternativan prilaz za rešavanje problema kao što je kosovski?

MERI: Intersantno je da niko nije obratio pažnju da u sistemu UN postoji bazičan mehanizam za rešavanje problema kao što je kosovski. U UN postoje tri saveta: Savet bezbednosti, Ekonomski i socijalni savet i Starateljski savet. Starateljski savet je stvoren sa ciljem da rešava teritorijalne sporove u oblastima koje su polunezavisne, autonomne ili teže secesiji kao kao rezultat dezintegracije imperija ili država. Raspadom Jugoslavije i Sovjetskog saveza stvoreni su slični dezintegracioni procesi u istočnoj Evropi, u bivšoj Jugoslaviji, a sada i na Kosovu, u regionu Kavkaza i drugde, koji nisu upućeni na razmatranje Starateljskom savetu. Pre, recimo 30, 40 ili 50 godina taj savet bi bio logično mesto za rešavanje ovakvih problema. Osnivanje Starateljskog saveta je imalo za cilj stvaranje mehanizma da se teritorijalni sporovi rešavaju kao dugoročni problemi, paralalno dok traju pregovori i dok se radi na iznalaženju političkog rešenja. Taj Savet je zapostavljen, mada bi problemi kao što je kosovski bili prirodno u njegovoj nadležnosti.

GLAS AMERIKE: U Vašingtonu se često čuje da je Kosovo jedinstven slučaj i da bi kao takvo moglo da dobije nezavisnost?

MERI: Kosovo nije jedinstven slučaj; imate desetine ili stotine sličnih slučajeva. Imate Kipar, Nagorno Karabah, Kašmir, istočni Timor i druge oblasti. Ne vidim Kosova kao specifičan diplomatski slučaj ili problem, mada je ono svakako specifično i važno za Srbe i Albance u toj pokrajini, kao što je Kašmir za Pakistance i Indijce, ili Kipar za Grke i Turke. Diplomate i UN će nastojati da reše pitanje Kosova na najbolji način u kontekstu odnosa velikih sila i realnosti na terenu. Treba shvatiti da u suštini dilomate ne rešavaju probleme, već pronalaze formalne mehanizme za formulisanje realnosti zvaničnim dokumenatima. Velike sile donose odluke o ovakvim pitanjima.

XS
SM
MD
LG