Linkovi

Buš:Potrebna sveobuhvatna imigraciona reforma


Predsednik Buš je poručio da je Sjedinjenim državama potrebna "sveobuhvatna imigraciona reforma " kojom bi se ojačala kontrola granica, unapredio rad organa reda i zakona i stvorio program privremenog zapošljavanja stranaca.

Mali broj pitanja u Sjedinjenim Državama je tako kontroverzan kao što je ilegalna imigracija. Svi se slažu da postoji problem, ali ne vlada konsenzus o odgovoru na taj problem i pažnju privlače brojni predlozi. Predsednik Buš ističe da je najbolji način sveobuhvatni pristup koji bi obuhvatio oštriju pograničnu bezbednosnu kontrolu i sprovodjenje zakona kao i usvajanje programa za takozvane sezonske radnike.

”Program za privremeni radni boravak u zemlji je od vitalne važnosti za obezbedjenje naših granica. Kreiranjem zasebnog pravosnažnog kanala za one koji ulaze u Ameriku da pošteno rade, dramatično bi smanjio broj ljudi koji pokušavaju da se uvuku preko granice.“

Medjutim, ima članova Kongresa uključujući mnoge iz pograničnih država koji kažu da program za sezonske radnike nije pravi odgovor. Njihovo gledište je dominiralo debatom u Predstavničkom domu, gde su kongresmeni prošlog decembra glasali da odobre plan koji se fokusira na sprovodjenje imigracionog zakona, dok se ilegalna imigracija proglašava krivičnim delom. Pošto sada Senat treba da se pozabavi tim pitanjem, zagovornici imigracije su proteklog vikenda održali proteste širom zemlje. Više od pola miliona demonstranata je izašlo na ulice Los Andjelesa, dok su manji skupovi održani u Finiksu, Denveru i Dalasu. Predsednik Buš je izjavio da su strasti uzavrele na obe strane i priznao da zadatak sastavljanja zakona o reformi imigracionog zakona nije lak. Medjutim, on je naglasio da taj posao mora biti obavljen:

”Biće potrebno da svi mi ovde u Vašingtonu donesemo teške odluke i prihvatimo kompromise. Zato nas je američki narod ovde i poslao.“

Predsednik apeluje na sve učesnike debate da ne reaguju emocionalno i upozorava protiv bilo kakvih pokušaja da se zapale antiimigrantske strasti u zemlji.

"Imigraciona debata bi morala da se vodi na civilizovan, dostojanstven način. Niko ne bi trebalo da igra na kartu zastrašivanja, niti međusobno da suprostavlja komšije. Niko ne bi trebalo da tvrdi da su imigranti pretnja američkom identitetu, jer su imigranti uobličili identitet Amerike.“

Predsednik Buš je to izjavio na svečanoj naturalizaciji jedne grupe novih američkih državljana. U medjuvremenu, senatski Odbor za pravosuđe je počeo da razmatra nekoliko kompetitivnih imigracionih predloga. Sutra treba da počne zvanična debata u Senatu u punom sastavu.

Počelo razmatranje u Senatu

Senatski odbor za pravosuđe počeo je istovremeno da razmatra pitanje ilegalne imigracije – dok u nekoliko velikih američkih gradova – između ostalih u Vašingtonu, Los Anđelesu i Detroitu - demonstriraju zagovornici prava imigranata.

Senatski odbor razmatra više zakonskih prijedloga reforme imigracionih zakona, među kojima je i akt čiji su predlagači republikanac Džon Mekejn i demokrata Edvard Kenedi. Taj prijedlog omogućava da najmanje 11 miliona ilegalnih useljenika ozakoni svoj status i - u perspektivi - dobije američko državljanstvo. Predsjedavajući odbora, senator Arlin Spekter bi trebalo da objavi prijedlog koji će sadržati i plan za takozvane «gostujuće radnike».

U zakonu koji je u decembru usvojio Predstavnički dom, predviđa postavljanje ograde duž jedne trećine granice prema Meksiku, ilegalni boravak u Sjedinjenim državama postaje krivično djelo, a predviđene su i kazne za poslodavce koji omogućavaju «rad na crno».

XS
SM
MD
LG