Linkovi

Većina u Crnoj Gori za nezavisnost


Crnogorsku nezavisnost početkom marta podržalo bi 45,6 odsto građana, protivi joj se 41,5, dok bi 12,9 odsto bilo neodlučno, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja Centra za marketinška istraživanja Marten Bord Internešnl (MBI) /Marten Board International/.

Istraživanje je sprovedeno u martu, u 17 crnogorskih opština, na uzorku od 854 ispitanika.

Politički analitičar MBI Dejan Vuk Stanković objasnio je da bi neodlučni birači mogli biti odlučujući faktor, budući da je kampanja tek počela i da se za dva mjeseca odnos može promjeniti.

Na referendum bi u ovom trenutku izašlo 82,2 odsto građana, a prema Stankovićevim riječima, postoji potencijal da crnogorski plebiscit dovede do najvećeg mogućeg dosadašanjeg nivoa participacije građana u političkom procesu.

Govoreći o tome šta može biti adut u kampanji i povećati podršku određenoj političkoj opciji, on je ocijenio da je neophodno da ona bude pozitivna i da se insistirati na prednostima određene političke opcije i onome šta građani dobijaju.

Blok za zajedničku državu pozvao je danas Državnog tužioca da počne raditi svoj posao i ispita da li se pritisak na aktera tajnog filma Mašana Buškovića i brojne građane Crne Gore vršio po nalogu premijera Mila Đukanovića, njegove vlade ili ministra Slavoljuba Stijepovića.

Navodi se da se crnogorska Vlada do danas nije javno ogradila od djelovanja aktivista Demokratske partije socijalista.

No, iz Demokratske partije socijalista ocijenjeno je da je bloku za zajedničku državu špijuniranje građana, njihovo uhođenje i snimanje jedini metod i sredstvo kojim nastoje da umanje razmjere svog sigurnog poraza i nemoć svoje staljinističke politike, kaže se u saopštenju.

"Tajno podmetnute kamere snimile su u pravom svijetlu njihov politički profil", kaže se u saopštenju DPS-a.

XS
SM
MD
LG