Linkovi

U Ukrajini zatvorena birališta na prvim parlamentarnim izborima


U Ukrajini zatvorena birališta na prvim parlamentarnim izborima

U Ukrajini su zatvorena birališta na prvim parlamentarnim izborima posle takozvane «narandžaste revolucije», kojom je 2004. na vlast doveden predsednik Viktor Juščenko. Prema preliminarnim podacima, glasalo jer više od polovine upisanih. Analitičari smatraju da nijedna od čak 45 stranaka, koje su učestvovale na izborima neće osvojiti apsolutnu većinu. Istraživanja, obavljena uoči izbora, pokazuju da bi pro-ruski kandidat Viktor Janukovič mogao da osvoji oko jedne tećine glasova. Nakon glasanja, predsednik Juščenko je obećao nove pregovore sa nekadašnjim koalicionim partnerima. Do raspada koalicije došlo je nakon smene tadašnje predsednice vlade Julije Timošenko, koja je na ovim izborima bila nosilac liste svoje stranke.

Evropska unija zatražila da se oslobodi lider opozicije Kozulin

U saopštenju EU se ukazuje da je ta organizacija «zaprepašćena» silom koju je primenila policija u Belorusiji. Kozulinova supruga i predstavnik za štampu su saopštili da je on uhapšen pod optužbom da je «huligan». SAD i Nemačka su takođe osudile nasilje uMinsku i pozvale su beloruske vlasti da oslobode sva lica koja su uhapšena zbog izražavanja svojih političkih stavova. Zapadne sile smatraju da su predsednički izbori u Belorusiji bili nedemokratski, ali je Rusija te izbore proglasila poštenim. SAD i EU su protekle sedmice najavile sankcije protiv vlade predsednika Lukašenka, međutim Rusija je optužila zapad da se meša u unutrašnje stvari Belorusije. Jedan broj pristalica predsednika Lukašenka danas je demonstrirao ispred ambasada SAD i Poljske u Minsku, zbog navodnog stranog mešanja.

U Sankt Peterburgu teško ranjena devojčica afro-ruskog porekla

Ruska policija je saopštila da je u Sankt Peterburgu napadnuta i teško ranjena 9-godišnja devojčica afro-ruskog porekla. Incident se dogodio sinoć i predstavlja najnoviji napad na strance ili pripadnike ruskih manjina u drugom po veličini gradu Rusije. Tužilac Sergej Zajcev je izjavio da bi razlog napada mogla biti ksenofobija. Istražitelj u klancelariji gradskog tužioca, izjavio je da napadači ništa nisu uzeli od devojčice čiji je otac iz Malija a majka joj je Rskinja. Prema njegovim rečima devojčica hospitalizovana u "zadovoljavajućem stanju". Inače, u Sankt Peterburgu, porota je u sredu oslobodila tinejdžera optuženog da je pre dve godine ubio 9-godišnju devojčicu poreklom iz Tadžikistana, u napadu koji je bio rasno motivisan. Udruženja za odbranu ljudskih prava ocenjuju da ruske vlasti nedovoljno deluju kako bi spreccile takve zločine.


XS
SM
MD
LG