Linkovi

Beloruska policija prekinula proteste i privela jednog od opozicionih lidera Aleksandra Kozulina


Sukobi su izbili u centru Minska, gde je specijalna policija preprečila put demonstrantima koji su marširali ka zatvoru gde su prethodnog dana privedeni njihovi istomišljenici. Specijalci su prethodno formirali redove da bi potisnuli gomilu koja je nastojala da stigne do trga gde se opozicija okupljala ispod velikog šatora koji je policija u petak ujutru uklonila, i uhapsila stotine ljudi. Demonstranti su na kraju stigli do gradskog parka, gde su uzvikivali parole protiv vlade i predsednika Aleksandra Lukašenka. Policija od tada više nije preduzimala mere protiv opozicionara.

Glavni opozicioni lider, Aleksandar Milinkevič poručio je gradjanima da će Belorusija uskoro biti slobodna od Lukašenkove vladavine, koja traje od 1994. godine. Predsednik je na izborima održanim prošlog vikenda osvojio 83% glasova, dok je Milinkevič dobio svega šest procenata. Demonstranti tvrde da su rezultati netačni i zahtevaju nove izbore iako su šanse da će vlasti pristati na taj zahtev veoma male.

Medjutim, Milinkevič je izjavio da protestni skupovi pokazuju da se Belorusi više ne plaše da izraze svoje stavove.

«Da ste me pre mesec dana pitali da li je ovako nešto moguće – rekao bih da samo ludak može da veruje da ćemo ostati na Trgu duže od tri dana» rekao je opozicioni lider.

Nakon što su demonstracije razbijene, neki od učesnika protesta poslušali su poziv drugog opozicionog lidera, Aleksandra Kozulina, da marširaju ka zatvoru gde se drže uhapšeni opozicionari. Policija je privela Kozulina i jednog pomoćnika Milinkeviča.

U petak su SAD i EU objavile da će uvesti nove sankcije protiv Lukašenkove vlade, zbog očiglednih neregularnosti na izborima i mera preduzetih protiv opozicije. Rusija je optužila zapadne sile da su se umešale u unutrašnje poslove Belorusije, i čestitala Lukašenku na ponovnom izboru za predsednika.

XS
SM
MD
LG