Linkovi

Šta znači rečenica «istina u muzici»?


Verovatno ste čuli poruku «istina pri reklamiranju»... u pitanju je veoma jednostavan koncept: kada nešto reklamirate - govorite istinu!

Sličan koncept sada je počeo da postaje popularan i u muzičkom svetu, pa to neki nazivaju «istinom u muzici». U tri američke savezne države usvojeni su i zakonski akti kojima se to pitanje reguliše, a očekuje se da će se i druge države uskoro priključiti tom trendu. Šta znači ečenica «istina u muzici»? Objašnjenje treba početi tražiti u 50-im godinama XX veka, kada je počela pojava du-apa i roka, oličena u grupama poput Driftersa...

Britanska muzička invazija je većinu tih bendova izbacila sa scene, a većina njihovih članova pali su u zaborav, zaradivši vrlo malo para, a puno ih je palo u siromaštvo. Međutim, sada je ta stara muzika postala ponovo popularna, a posebno je prisutna u televizijskim reklamama i na takozvanim nostalgičnim koncertima. E beš tu i počinju problemi... Prema informacijama dobijenim iz Hola Slavnih vokalnih umetnika, koji se nalazi u mestu Šeron u državi Pensilvanija, sada ima nekoliko stotina bendova, naglašavam stotina bendova, koji nastupaju širom SAD pod originalnim imenima, a da u njima nema ni jednog člana pravih Kostera, Driftersa ili Suprimsa. Novi bendovi zato, najčešće, samo promene slovo ili dva u imenu. Kako ukazuje pevač grupe Ša-na-na, Džon Bauman, «oni potkopavaju originale, lažno se predstavljajući.» Zato zakoni koji regulišu «istinu u muzici» zabranjuju takvu praksu i pružaju priliku preživelim članovima starih grupa da nastupaju.

XS
SM
MD
LG