Linkovi

Sedmi "dabl-dabl" Krstića, uspešan povratak Amarija


U senci utakmica osmine finala plej-ofa studentskog prvenstva SAD u košarci i eliminacije čuvenog Univerziteta Djuk, u četvrtak uveče odigrano je šest mečeva NBA sezone, uz polovičan učinak domaćih i gostujućih timova. Od košarkaša iz SCG, nastupili su Nenad Krstić, Marko Jarić i Vladimir Radmanović, a pobedi se radovao jedino centar Nju Džersi Netsa.

Uprkos zaostatku u većem delu susreta, u jednom trenutku u drugoj četvrtini čak 16 razlike, Nju Džersi je protiv Minesote ostvario sedmi uzastopni trijumf – 86:82. Nenad Krstić mučio se na početku, pogodio samo 5 od 15 šuteva iz igre (3-4 penali), ali je na kraju ostvario sedmi "dabl-dabl" ove sezone – po 13 poena i skokova, uz 2 ukradene lopte i jednu asistenciju za 36 minuta igre. Ostali članovi "velike četvorke" takođe su imali dvocifren učinak – Vins Karter (po 7 skokova i asistencija) i Ričard Džeferson (8 uhvaćenih lopti) ubacili su po 21 poen, dok je Džejson Kid (9 asistencija i 6 skokova), koji je juče proslavio 33. rođendan, završio utakmicu sa 17 koševa. Presudnu ulogu odigrao je međutim veteran Klif Robinson (10 poena) sa dve trojke u poslednja dva minuta. Kod Minesote, Kevin Garnet je bio najefikasniji sa 24 poena (11 skokova), Mark Blaunt (9 skokova) i Markus Benks (po pet skokova i asistencija) ubacili su po 18, dok je Marko Jarić za 34 minuta postigao 3 poena (1-5, 0-2, 1-2), imao 2 skoka i jednu ukradenu loptu.

Memfis je ostvario petu uzastopnu pobedu, koja je ovog puta imala dodatni značaj jer su rivali bili Los Anđeles Klipersi. Trijumfom – 95:85, Grizliji su prišli Klipersima na samo pola utakmice razlike u borbi za četvrto mesto na Zapadu, koje sa sobom nosi i prednost domaćeg parketa. Ukoliko ne dođe do velikih promean postoji velika verovatnoća da će upravo ova dva tima na startu doigravanja igrati jedan protiv drugog. Edi Džons je bio najefikasniji kod pobednika sa 23 poena, Majk Miler je ostvario "dabl-dabl" (21 poen, 14 skokova), baš kao i Pau Gasol (15 koševa, 12 uhvaćenih lopti). S druge strane, Elton Brend je uz 25 poena imao 11 skokova, Sem Kasel završio sa 21 košem, a jedino je još Vladimir Radmanović imao dvocifreni učinak. Za 36 minuta, reprezentativac SCG ubacio je 12 poena (3-4, 2-6, -), imao 7 skokova, po jednu asistenciju i blokadu. Željko Rebrača i dalje se oporavlja od povrede primicača.

Drugi put ove sezone Golden Stejt je u poslednjoj sekundi došao do pobede u Dalasu – 122:121. Za razliku od prvog trijumfa u "Ameriken Erlajns Centru" (30. decembra poršle godine), kada je Beron Dejvis pogodio dvojku za konačnih 111:109, ovog puta je Džejson Ričardson trojkom uz zvuk sirene doneo pobedu Voriorsima. Ričardson je završio sa 40 poena, a njegov poslednji koš anulirao je najbolju partiju Dirka Novickog ove sezone. Nemački internacionalac ubacio je 51 poen, što je samo dva manje od njegovog rekorda karijere, ostvarenog 2. decembra 2004. protiv Hjustona (ta utakmica je doduše imala produžetak). Žarko Čabrakapa presedeo je ceo meč na klupi.

Vašington je upropastio slavljeničku atmosferu u "Delta centru", gde je Juta tokom poluvremena povukla iz upotrebe dres sa brojem 32, koji je godinama nosio Karl Meloun. Pre utakmice, ispred dvorane otkrivena je statua čuvenog "Poštara", po ugledu na one koje već stoje ispred "Junajted Centra" u Čikagu i ispred "Stejpls Centra" u Los Anđelesu, u čast Majkla Džordana i Medžika Džonsona. Vizardsi su svoju najdužu turneju ove sezone (šest utakmica) otvorili klupskim rekordom – 16 trojki i mnogo pre kraja osigurali pobedu – 109:97. Gilbert Arinas bio je najefikasniji sa 31 poenom, dok su Entoan Džejmison i Keron Batler završili sa po 27. Najbolji pojedinac u domaćem timu bio je Karlos Buzer sa 30 koševa i 9 skokova.

Amari Stodemajer u velikom stilu vratio se na parket posle operacije kolena zbog koje je propustio prvih 66 utakmica svog tima ove sezone. Krilni centar Finiksa ubacio je 20 poena i imao 9 uhvaćenih lopti za 19 minuta igre, a lider Pacifika vrlo je lako pobedio najslabiji tim Zapada, Portland – 125:108. Sansi su imali sedam igrača sa dvocifrenim učinkom, a već do poluvremena ubacili su 76 poena, što je rekord u NBA ligi ove sezone. Najbolji u poraženom timu bio je Rus Viktor Hrijapa sa 22 poena i 12 skokova.

Hjuston je u Oklahoma Sitiju prekinuo seriju od šest poraza – 93:92, a dominirali su Jao Ming i Rejfer Alson sa po 22 poena.

XS
SM
MD
LG