Linkovi

Buš: Ja sam optimista i verujem da ćemo uspeti. Da ne verujem povukao bih naše snage


Predsednik Buš je okončao svoju petodnevnu kampanju tokom koje je, povodom treće godišnjice invazije na Irak, pokušao da pruži uveravanja američkoj javnosti da ima strategiju za pobedu u toj zemlji, dok se, prema najnovijim anketama, dve trećine Amerikanaca protivi načinu na koji administracija vodi rat u Iraku.

Pred prijateljski raspoloženom publikom, većinom članovima porodica vojnog osoblja, u Vilingu u Zapadnoj Virdžiniji predsednik Buš je rekao da je ključno pitanje – «da li možemo da pobedimo?»

«Potpuno razumem duboku zabrinutost Amerikanaca o tome da li u ovom ratu možemo da pobedimo. Shvatam da su ljudi zabrinuti. A, zabrinuti su zato što neprijatelj ima sposobnost da utiče na naš način razmišljanja».

Predsednik Buš je objasnio da je deo strategije terorista da ubijaju nedužne civile kako bi užasni prizori napada automobilima - bombama i prizori otetih osoba bili prikazani na američkoj televiziji. Buš je dodao da neprijatelj ne može da pobedi američke snage na bojnom polju i da zato pokušava da uzdrma volju Amerikanaca u nadi da će naterati američke snage na prevremeno povlačenje, ali se to kako je rekao, neće desiti.

«Ja sam optimista i verujem da ćemo uspeti. Dozvolite da to kažem na sledeći način. Da ne verujem da ćemo uspeti povukao bih naše snage. Ne bih mogao da pogledam majke i očeve u oči i da tražim od njih da pošalju svoje sinove i ćerke u rat da ne verujem da ćemo uspeti. Pored toga, pobeda u Iraku je u interesu bezbednosti SAD.»

Predsednik Buš je rekao da je vreme da irački politički lideri uspostave vladu nacionalnog jedinstva, kao i da iračke snage bezbednosti ustanu u odbranu svoje zemlje. Medjutim, gotovo 80 odsto Amerikanaca smatra da će u Iraku izbiti gradjanski rat što je doprinelo i rekordno niskoj podršci predsedniku Bušu, koji je juče priznao da politički kapital, koji je stekao prilikom reizbora, troši na Irak umesto na domaće prioritete.

XS
SM
MD
LG