Linkovi

Buš izjavio da će odluku o broju američkih vojnika u Iraku doneti na osnovu saveta vojnih komandanata


Buš izjavio da će odluku o broju američkih vojnika u Iraku doneti na osnovu saveta vojnih komandanata

Američki predsednik Džordž Buš izjavio je da će odluku o broju američkih vojnika u Iraku doneti na osnovu saveta vojnih komandanata, a ne «anketa, fokus-grupa i politike u izbornoj godini.» U najnovijem u nizu govora o Iraku, koji je održao u Vilingu u Zapadnoj Virdžiniji, Buš je istakao da je važno da Iračani počnu da preuzimaju vodeću ulogu u borbi za budućnost njihove zemlje. Predsednik je Iran nazvao državom koja je pokrovitelj terorizma i kojoj SAD ne mogu dozvoliti a izgradi nuklearno oružje. Inače, nove ankete pokazuju da je podrška američke javnosti rata u Iraku manja nego ikada, dok se izbori za Kongres održavaju u novembru. Lider demokratske manjine u Senatu, Heri Rid, izjavio je da je, tri godine od početka rata u Iraku, postalo jasno da je predsednik Buš zadovoljan izražavanjem predanosti misiji u Iraku bez njenog ograničavanja rokovima, dok se kraj rata ne nazire za američke vojnike i poreske obveznike u SAD.

(file photo)" hspace=2 src="/serbian/images/ap_Abu_Ghraib_Sgt_Michael_Smith_file_210.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Smit šeseti američki vojnik osudjen zbog zlostavljanja zatvorenika

Vojna porota u Fort Midu u Merilendu danas razmatra dužinu kazne koja će biti izrečena 24-godišnjem vodniku Majklu Smitu, zaduženom za obuku pasa, koji je juče proglašen krivim za mučenje iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Graib. Posle tri dana razmatranja, porota ga je proglasila krivim po šest tačaka optužnice koja uključuje maltretiranje zatvorenika, zaveru, i zanemarivanje službene dužnosti, a preti mu zatvorska kazna u trajanju od najviše osam i po godina. Smit je šeseti američki vojnik osudjen zbog zlostavljanja zatvorenika u Abu Graib, a maksimalna kazna do sada iznosila je deset godina.

Rajs izrazila uverenje da će se postići dogovor o pritisku na Iran

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izrazila je uverenje da će SAD i njihovi saveznici postići dogovor o tome na koji način treba izvršiti pritisak na Iran da odustane od spornih nuklearnih aktivnosti. Posle susreta sa ministrima inostranih poslova karipskih zemalja, ona je istakla da je za diplomatiju potrebno vreme. Savet bezbednosti UN-a trebalo je da juče razmotri pitanje Irana ali je sednica odložena kako bi pet stalnih članica Saveta i Nemačka dobile više vremena a razmotre načine pritiska na Iran da obustavi aktivnosti obogaćivanja uranijuma i povinuje se medjunarodnim standardima. U medjuvremenu, iranski vrhovni vodja, Ajatola Ali Hamenei, izjavio je da odobrava razgovore izmedju Irana i SAD o stabilizaciji Iraka. I SAD i Iran navode da će centralna tema njihovog eventualnog sastanka biti stabilizacija prilika u Iraku.


XS
SM
MD
LG