Linkovi

Havijer Solana: Za Čekua od ključne važnosti ne samo da priča već i da radi


Danas je šefu kosovske vlade, tokom njegove prve posete Briselu u toj funkciji, poručeno da se od premijera očekuje "manje priče, a više konkretnih koraka", usmjerenih prema provođenju standarda, kao i u ukupnom angažovanju na uspešnom toku pregovora Beograda i Prištine.

Novi kosovski premijer, Agim Čeku je danas naišao na toplu dobrodošlicu visokog predstavnika EU, Havijera Solane, koji je iskazao podršku njegovom stavu i obećavajućim rečima iskazanim tokom nedavnog obraćanja kosovskoj skupštini. Međutim, pravi posao tek predstoji, u okviru kojeg je sprovođenje standarda od iznimne važnosti, poručuje Solana.

"Moramo se još uvek jako koncentrisati na pitanje standarda, o čemu sam raspravljao i sa premijerom, govoreći i o pitanju manjina i drugom. U petak je u Beču o održan sastanak o standardima- bio je to dobar sastanak, i, iako su pozicije razdovojene, atmosfera je bila dobra, i nadam se da će sledeći sastanak biti , na neki način, nastavak toga. Ali insistiram vrlo jako da je za premijera od ključne važnosti da radi, ne samo da priča, već i da radi na pitanjima u vezi sa standardima".

Sam premijer Čeku je izjavio da je o pitanju zaštite kosovskih Srba lično angažovan i odlučan da njima i ostalim nealbancima osigura uslove u kojima će deliti Kosovo sa ostalima koji ga osećaju kao svoj dom.

XS
SM
MD
LG