Linkovi

Buš: Iran bi nuklearnim oružjem ucjenjivao svijet


Predsjednik Buš je poručio da Iran mora da razumije da mu, zarad globalne bezbjednosti, neće biti dozvoljeno da dođe u posjed nukleranog oružja.

Na konferenciji za novinare Buš je rekao da bi Iran nuklearnim oružjem ucjenjivao svijet. Dodao je da će SAD nastaviti da sa Rusijom, Kinom, i evropskom trojkom Britanijom, Njemačkom i Francuskom nastavi razgovore o dugoročnoj strategiji u vezi sa iranskim nuklearnim programom.

Pet stalnih članica i Njemačka nisu se na jučerašnjem sastanku dogovorili o zajedničkom pristupu rješavanju tog problema. Satsnak planiran za utorak je ortkazan.

Američki podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns rekao je ranije da je pregovaračima potrebno malo više vremena da finalizuju zajedničku izjavu kojom će od Teherana tražiti da suspenduje obogaćivanje uranijuma i poštuje standarde međunarodne agencije za atomsku energiju.

Berns je rekao da ne očekuje da će se Savjet bezbjednosti danas oglasiti takvim stavom.

Vašington, London i Pariz žele da direktor Međunarodne agencije Mohamed ElBaradei podnese izvještaj Savjetu bezbjednosti u naredne dvije sedmice, čemu se Rusija i Kina protive uz obrazloženje da bi pritisak mogao da utiče na odluku Teherana da se povuče iz Međunarodnog sporazuma o neširenju nukleranog oružja.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je da će se Islamska republika i dalje protiviti svakom međunarodnom pritisku koji ima za cilj obustavu njenog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG