Linkovi

Hend: Zbog nesaradnje sa Hagom - EU gubi strpljenje, a Vašington je veoma frustriran


Približavaju se novi rokovi, a dalja saradnja Beograda sa Haškim tribunalom i dalje je sporna. Savetnik Komisije za evropsku bezbednost i saradnju u Predstavničkom domu američkog Kongresa, Robert Hand, razgovarao je sa kolegom Brankom Mikašinovićem.

HEND: Neki smatraju da je posle Miloševićeve smrti još važnije da se Haškom sudu izruči Ratko Mladić. Ne znam kako to pitanje uopšte može da postane “još važnije” jer je oduvek bilo važno i vrlo visoko na listi prioriteta u američkoj politici prema SCG. Ispunjavanje uslova saradnje je naravno povezano sa integracijom Srbije u Evropsku uniju i članstvom u “Partnerstvu za mir.” Kongres je upravo angažovan na odobravanju budžetskih sredstava, a u tom kontekstu su pokrenuta i nastojanja da se ekonomska pomoć Srbiji ponovo uslovi. Krajem maja, ako ne i ranije, biće doneta odluka da li će sredstva biti odobrena, a sve to zavisi od procene saradnje Beograda sa Haškim sudom.

GLAS AMERIKE: Kakav razvoj dogadjaja očekujete u slučaju da Ratko Mladić ne bude izručen Haškom sudu u skladu sa najnovijim krajnjim rokom?

HEND: Evropska unija gubi strpljenje, Vašington je takodje veoma frustriran. Pre godinu veliki broj optuženih za ratne zločine je bio izručen Hagu, što je pobudilo nade da će saradnja Beograda sa Hagom biti dovršena, a bilaterlani odnosi Srbije i SAD sasvim normalizovani. Kako poručuju SAD i EU, ukoliko se ta saradnja u potpunosti ne ostvari veoma brzo, to će se odraziti na dalju ekonomsku pomoć Srbiji i na izglede za njenu evropsku i evro-atlansku integraciju.

GLAS AMERIKE: Ima tvrdnji da zdravstvena nega Slobodana Miloševića u Haškom možda nije bila adektvatna. Kako bi to moglo da se odrazi na dalji dobrovoljni odlazak optuženika u Hag?

HEND: Postoje različiti izveštaji i tumačenja onoga što se stvarno dogodilo. Ja nisam zdravstveni stručnjak da bih tako nešto mogao da procenim. Medjutim, nadam se da slučaj Milošević neće uticati na saradnju sa sudom. Ukoliko ima pitanja u pogledu zdravstvene nege, njih bi trebalo rešiti, ali ona nemaju nikakvu vezu sa obavezom saradnje sa Haškim sudom. Aspekt zdravstevne nege optuženika je jedno, a potreba da se zadovolji pravda je sasvim nešto drugo.

XS
SM
MD
LG