Linkovi

EU traži da Tirana svoj stav o Kosovu približi briselskom


Nedavna izjava albanskog ministra spoljnih poslova o granicama na Balkanu, koja je izazvala brojne reakcije u regionu i u Briselu, dobila je danas pojašnjenje - izvučena je iz šireg konteksta, a svrha joj je da posluži za unutrašnjopolitičke potrebe u Albaniji. Ovo je u utorak, nakon susreta sa evropskom Trojkom izjavio šef albanske diplomatije, Besnik Mustafaj, od čije zemlje briselski domaćini očekuju konstruktivan doprinos u regionu, a posebno tokom pregovora o kosovskom statusu.

Albanski ministar spoljnih poslova je privukao neobično veliku pažnju novinara- ne toliko susretom sa evropskom Trojkom i razgovorom o procesu integracije te zemlje u EU, koliko nedavnom izjavom, kojom, u slučaju odvajanja Kosova, dovodi u pitanje granice "ne samo prema Albaniji, već i prema albanskom dijelu Makedonije".

Sam ministar Besnik Mustafaj tvrdi da je riječ o tome da je izjava izvučena iz šireg konteksta i instrumentalizirana. Odmah po njenom objavljivanju je kontaktirao makedosku stranu i, kako tvrdi, razjasnio nesporazum:

"Nema nesporazuma izmedju nas. Izjava je bila upotrebljena za političku svrhu u Albaniji i ne bi trebalo da ima bilo kakve posljedice u regionu. Ono što je važno, to je da albanska uloga u regionu treba da bude pozitivna i da budu sve bolji odnosi sa susjedima. Svi napori koje ulažemo u tom pravcu znače, u isto vrijeme, i primjenu evropskih standarda".

Očito je da su i sa strane zvaničnog Brisela očekivali od ministra pojašnjenje stava Tirane oko balkanskih granica. Glavni pregovarač Evropske komisije, Rajnard Pribe tako konstatuje:

"Sa naše strane, mi smo zadovoljni, ako je bilo nesporazuma oko izjave o Kosovu, da je on razjašnjen. Riječ je o veoma važnom pitanju za Balkan i sasvim je razumljivo da Albanija, kao susjedna država, ima interesa za to, ali ovo nije vrijeme kada nam trebaju bilo kakvi nesporazumi".

Važnost konstruktivne uloge Tirane naglašava i državni sekretar Austrije i predsjedavajući Savjeta, Hans Vinkler:

"Složili smo se da Albanija nastavlja da igra pozitivnu i konstruktivnu ulogu. Posebno, očekuje se albanska poruka zainteresiranim stranama o uzdržanosti i realizmu. Poruka o potrebi implementacije standarda, te ostvarivanju legitimnih prava manjinskih zajednica. S tim u vezi, tražili smo od Albanije da svoj stav, koliko god je moguće, približi stavu Evropske unije po ovom pitanju".

XS
SM
MD
LG