Linkovi

Šta učiniti sa 10 miliona ilegalnih imigranata?


Tokom proteklih meseci, pred Kongres je izneta cela serija predloga za reformu američke imigracione politike, kao i brobu protiv ilegalnog useljavanja. Novinar Glasa Amerike Majkl Bauman izveštava da većina tih predloga uvažava potrebu za boljom kontrolom granice prema Meksiku, ali napominje da nema saglasnosti o tome šta učiniti sa više od 10 miliona ilegalnih imigranata, koji se već nalaze na tlu SAD.

Rezultati nedavno sprovedenih istraživanja pokazuju da 60% Amerikanaca želi da duž cele granice sa Meksikom – duge 3 hiljade kilometara - bude podignut zid, dok čak 49% smatra da treba ukinuti pravo na automatsko američko državljanstvo, koje uživaju deca ilegalnih doseljenika rođena na tlu SAD. Kako tvrdi Fil Kent, portparol nezavisne organizacije “Amerikanci za kontrolu imigracije”, sve veći razlog za brigu je i uticaj ilegalne imigracije na ekonomiju.

“Oni nama kradu zaradu. Šta više, kada bi postojao takav čarobni štapić, pa kada bi bilo moguće da svi ilegalci nestanu, svi siromašni u Americi bi više zarađivali.”

To možda nije baš tako kako tvrdi gospodin Kent. Prema jednom drugom istraživanju, 53% Amerikanaca veruje da doseljenici rade one poslove koje ne žele da obavljaju oni koji su rođeni u SAD. Svestan potrebe da se zaustavi poplava ilegalnih imigranata, ali i da se ne naškodi potrebama američkih poslodavaca, predsednik Buš je prdložio novi program “gostujućih radnika” – na osnovu koga bi sadašnji ilegalci dobili mogućnost da ostanu u zemlji u skladu sa zakonom.

Predsednik je istovremeno naglasio da nije u pitanju amnestija za one koji su nezakonito ušli u SAD, dodajući da taj program neće biti put do američkog državljanstva.

“Ja sam protivnik amnestije. Nagrađivati one koji krše zakon, samo će ohrabriti druge, a pritisak će se nastaviti. Program gostujućih radnika će smanjti pritisak na granici i pomoći će nam da efikasnije provodimo imigracione zakone.”

Sa predsednikom se ne slaže kongresmen Tom Tankredo, iz Kolorada, inače član Republikanske stranke.

“Niko ni za trenutak ne veruje da će se vratiti oni koji dođu kao gostujući radnici i ovde ostanu 6 godina, posebno kada sa sobom mogu da dovedu i porodice. Kada dođete sa porodicom, niko se ne vraća.”

Kongresmen Tankredo je veliki zagovornik zakonskog predloga koji je Predstavnički dom usvojio u decembru. Poznat kao zakon o “zaštiti granica, anti-terorizmu I kontroli ilegalne imigracije”, taj document predviđa veliko povećanje granične kontrole, od poslodavaca zahteva da proveravaju legalitet statusa zaposlenih, a pružanje pomoći ilegalcima čini federalnim zločinom. Ilegalni imigranti, imigracioni advokati, kao I veliki broj davalaca socijalnih usluga se protive tom zakonu I kažu da je preoštar I nefer. Otac Dejvid Roča je sveštenik u metodističkoj crkvi u Vašingtonu, koju posećuje jako puno Hispanaca.

On ukazuje da taj zakon nije fer i dodaje da će ga, u slučaju da bude usvojen, njegova crkva kršiti. “Mi ćemo nastaviti da aktivno pomažemo siromašnima” naglašava otac Roča.

Trenutno, zakonski predlozi koji su pripremljeni u Senatu mnogo su sličniji viđenju kakvo zastupa predsednik Buš I razlikuju se od predloga članova Predstavničkog doma. Da li će dva doma Kongresa biti u stanju da prevaziđu razlike ostaje da se vidi, ali analitičari ukazuju da će pitanje ilegalne imigracije biti vrlo važno tokom izbora za Kongres, koji se održavaju krajem ove godine.

XS
SM
MD
LG