Linkovi

Koreanci izlaze na tržište sa novim idejama i uređajima


Nemate ključ? Ako posedujete ovakvu digitalnu bravu, to vam neće predstavljati problem. Brava vam prepoznaje glas i onda otključava vrata.

Siok-Hi Li je kroz firmu LSG upravo, na američko tržište, lansirao takozvani “zvučni kluč”. Potreba da se pronađe savršen system za identifikaciju, kao i bezbednosne potrebe, navele su De-hun Kima, iz firme Iritek, da razvije system za identifikaciju pomoću zenica.

“Uređaj skenira zenicu i identifikuje osobu, baš kao i otisak prsta. Međutim, zenica je mnogo preciznija informacija od prsta ili čak lica. Posle terorističkih napada, američke vlasti su zavele striktna pravila ulaska. Zbog tih propisa, veliki broj vlada i kompanija su veoma zainteresovane za ovaj system identifikacije.”

A oni koji žele da izbegnu problem sa zamorom šaka, koji se javlja pri repetitivnim kancelarijskim poslovima, treba da se jave Džonu Jengu, iz kompanije Vavu Teknolodži.

“Kao što vidite, kada koristim Vau-Pen miša, to je kao de se koristim perom. Kada ga uzmete u ruku osećate se prirodnije nego sa običnim mišem.”

Li, Kim i Jeng su preduzimljivi Koreanci koji sarađuju sa koreanskim centrom za poslovni razvoj, koji je smešten u vašingtonskom predgrađu Ferfaks. U pitanju je centar koji većinski finansira vlada južne Koreje, a koji služi kao, takozvani, “tehnološki inkubator.” Cilj centra je da pomogne korejskim firmama da započnu i rašire poslovanje u SAD.

“Veliki je potencijal. Mi sada procenjemo tržište, kanale distribucije i sve ostalo.”

Iako je odliv poslova iz SAD u druge zemlje izazvao nezadovoljstvo, ovo bi mogao da predstavlja primer priliva – koji nije previše poznat, ali je dosta obiman. Samo u Ferfaksu posluje čak 325 stranih firmi, što je 4 puta veći broj nego pre samo 10 godina, ukazuje Džerald Gordon, predsedavajući Saveta za privredni razvoj okruga Ferfaks.

“Oni su stvorili 20 hiljada radnih mesta. A to se odražava na privredu u druge poslove. Ovo je od velikog značaja za lokalnu radnu snagu. Oni stvaraju mogućnosti, koje dovode do veće zarade.”

Većina kompanija smeštenih u centru su u istraživačko-razvojnoj fazi. To podrazumeva i potrebu za stalnim putovanjima između SAD i Koreje, ali se ovi poslovni ljudi ne bune pošto oni žele da svoje proizvode iznesu, posle američkog i na svetsko tržište.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG