Linkovi

Miroslav Lajčak: Pravila igre su svima poznata


Evropski izaslanik za referendum Miroslav Lajčak poručio je predstavnicima vlasti i opozicije da su pravila referendumske igre poznata i da svi znaju šta treba da rade jer referendum nije prvi izborni proces u Crnoj Gori.

Kako je Lajčak rekao za crnogorske medije, za Evropsku uniju sve što je dosad urađeno predstavlja jak pozitivni signal, prije svega činjenica da je postignut sporazum, zakon izglasan ogromnom većinom u Skupštini, a odluka o referendumu prktično apsolutnom.

On je istakao da je interes EU i njegov lično da se taj pozitivni trend nastavi, ali i objasnio da nadgledanje procesa od evropskih predstavnika neće značiti svakodnevni menadžment procesa "jer je već sve na mjestu".

Lajčak je naveo da je za stabilnost neophodna platforma za razgovore crnogorskih sa srpskim zvaničnicima o odnosima Podgorice i Beograda nakon referenduma, navodeći da je interes EU da oni budu svjesni odgovornosti i da ne bude ničeg nepoznatog nakon plebiscita.

Crnogorski parlament neće se izjašnjavati u vezi zahtjeva Suda Srbije i Crne Gore o usklađenosti crnogorskih zakona o referendumu, izboru poslanika i odbornika i biračkim spiskovima sa Ustavnom poveljom, rekao je funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković.

Sud Državne zajednice je početkom februara odredio rok od 45 dana da se Skupština Crne Gore izjasni o ovom zahtjevu.

Vuković je rekao da Sud Državne zajednice ne može da utvrđuje saglasnost zakona država članica sa Ustavnom poveljom.

"Izborno zakonodavstvo je u isljučivoj nadležnosti država članica. Svi procesi i sve žalbe vezane za izbore završavaju se do Ustavnog suda države članice", kazao je Vuković.

Sudija Suda SCG Blagota Mitrić ranije je ovaj zahtjev Suda Državne zajednice ocijenio "pravno deplasiranim".

XS
SM
MD
LG