Linkovi

Rajs pohvalila Kinu i njenu saradnju sa susednim azijskim zemljama


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_australia_US_Rice_Downer_japan_Aso_18mar06_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Američki državni sekretar i vodeće dipomate iz Australije i Japana izrazili su zabrinutost u vezi sa iranskim nuklearnim programom i vodili razgovore o Kini, kao novoj regionalnoj sili.

Američki državni sekretar Kondaliza Rajs pridružila se japanskom ministru inostranih poslova Taro Asou i australijskom ministru inostranih poslova Aleksandru Dovneru pohvalno se izražavajući o Kini i njenoj saradnji sa susednim azijskim zemljama. Razgovori vodjeni u Sidneju okrakterisani su kao način da tri vodeće demokratske zemlje pacifičkog regiona razmotre niz bezbednosnih i diplomatskih pitanja. Nakon sastanka, Dovner je naglasio da je je veliki deo vremena na razgovorima posvećen Kini, ali da to ne znači da je Kina posebno izdvojena.

”Prirodno je da Australija, Japan i SAD povremeno razmotre globalna i regionalna pitanja, što ne bi trebalo da bude protumačeno kao neki akt zavere protiv Kine.”

Australijski ministar inostranih poslova je to rekao nakon što je državni sekretar Rajs dovela u pitanje jačanje vojnog sektora te zemlje i založila se za veću otvorenost Pekinga. Diplomate tri zemlje su takodje kritikovale Iran. U zajedničkom saopštenju diplomate su ukazale na potrebu ”zajedničke akcije u Savetu bezbednosti UN” da bi ubedile Teheran da prekine rad na obogaćenju uranijuma. SAD i njene saveznice veruju da je Iran angažovan na izgradnji nuklearnog oružja i da time krši svoje medjunarodne obligacije. To pitanje se sada razmatra u Savetu bezbednosti UN, koji bi mogao da zavede sankcije.

Medjutim, Rusija i Kina, dve od pet zemalja članica Saveta, ne podržavaju nikakave druge akcije sem diplomatskih u pogledu Irana. Na sastanku u Sidneju razmotrena su i druga pitanja, kao što su nastojanja da se ubedi Severna Koreja da ukine svoj nuklearni program, kao i nedavni američki aranžman sa Indijom o dostavi američke nuklearne tehnologije u zamenu za odobrenje Nju Delhija da neki od njegovih reaktora budu stavljeni pod medjunarodni nadzor.

XS
SM
MD
LG