Linkovi

Starbaks - prvoklasne slatke i penaste kreacije od kafe


U okviru rubrike «Samo u Americi» osvrćemo se na život u Sjedinjenim Državama, ali iz jednog drugačijeg ugla.

Lepotica i zver; Kraljević i prosjak; gradski miš upoznaje seoskog: tri opšte poznate priče u kojima se ukrštaju putevi različitih bića. Oni uče jedno od drugog i žive srećno do kraja života. Upravo to bi verovatno voleli i Mekdonalds i Starbaks. Svuda prisutni Mekdonalds, ima 30 hiljada restorana brze rane u 119 zemalja sveta, dok je luksuzni Starbaks, najzaslužniji što se Amerika «navukla» na prvoklasne slatke i penaste kreacije od kafe. Miki Di, kako popularno zovu Mekdonalds u SAD, ima «hepi milove» za klince i plastikom obložene stolice i stolove. U Starbaksu, u modi su karamel frapućino, gomile primeraka Njujork Tajmsa i udobni kauči. U Meku možete da naručite malu srednju i veliku koka- kolu. U Starbaksu, oni koji vam spremaju kafu namršitiće se ako ne koristite prave reči – tol, grande i venti. A možete da tražite i poseban tretman za svoje tople napitke, ako kažete recimo «skinny», «dry» ili «upside down».

Dva različita sveta, ali ne ako pitate kompanije. Pogotovo u vreme doručka.

Pored krofni i pekarskih kolača, mnogi Starbaksi, baš kao Mekdonalds, sada imaju šaltere, na kojima možete da naručite i tople sendviče za doručak, a da ne izlazite iz kola. Naravno sendviči iz Starbaksa su na malo višem nivou, sa spanaćem i jajima, aromatičnim kobasicama i gurmanskim sirevima.

U međuvremenu, Mekdonalds kreće naviše sa svojom premijum kafom iz Arabije, pecivom više klase i italijanskim tost sendvičima. Oni se služe u uglu restorana, koji je obložen drvetom i zove se «Mek Kafe».

I dok Mekdonalds pokšava da privoli deo Starbaksove klijentele, Starbaks je već počeo da otima deo Mekove teritorije. To je novi obrt u dobro poznatoj priči: hamburgerski miš upoznaje kafenog.

XS
SM
MD
LG