Linkovi

Predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar: Bez naznaka da je Slobodan Milošević trovan


Predsednik Haškog tirbunala Fausto Pokar izjavio je danas da je toksikološka analiza uzoraka krvi i tkiva Slobodana Miloševića pokazala da nema naznaka da je on bio otrovan.

"Toksikološka analiza obavljena je posle obdukcije koja je utvrdila da je Milošević umro od infarkta miokarda. Do sada, po preliminarnim rezultatima, nije pronadjena nijedna naznaka da je Milošević otrovan. Tragovi nekoliko prepisanih lekova u pronadjeni, ali ne u otrovnim dozama. Do sada, nisu pronadjeni tragovi rifampicina", pročitao je Pokar iz izveštaja okruzznog tuzzioca u Hagu.

U izveštaju se, dodao je Pokar, precizira da to znači da Milošević nije uzimao rifampicin poslednjih nekoliko dana pre smrti, zato što se taj antibiotik veoma brzo izbacuje iz organizma.

Predsednik Tribunala rekao je i da nema informacija o vremenu Miloševićeve smrti.

Sekretar suda Hans Holthaus (Holthuis) odbacio je ocene da Milošević nije bio adekvatno lečen u pritvoru, precizirajući da je on bio pod stalnim nadzorom pritvorskog lekara opšte prakse i da je imao brz i neometan pristup vrhunskim specijalistima u Hagu.

Indirektno potvrdjujući medijske izveštaje da su u Miloševićevoj ćeliji u pritvoru Tribunala ranije pronalaženi neprepisani lekovi i alkohol, Holthaus je, medjutim, rekao da su preuzete sve potrebne mere da se to spreči.

Upitan kako je moguće da se zabranjene supstance unose u pritvor, Holthaus je odgovorio da je to "goruće pitanje" na koje bi "želeo da zna odgovor". On je podsetio da je Milošević zato što se branio sam imao posebnu kancelariju u kojoj je primio više od 70 svedoka koji nisu bili pregledani rigorozno kako je uobičajeno u pritvoru.

Na pitanje zašto ništa nije preduzeto kada su u uzorcima krvi Miloševića uzetim 12. marta pronadjeni tragovi rifampicina, Holthaus je odgovorio da su preduzete mere koje su smatrane dovoljnim, jer "to nije bio razlog za uzbunu, već za zabrinutost".

On je, odgovarajući na pitanje zašto Milošević nije bio stavljen pod video nadzor, primetio da "video nadzor nije najbolji način za posmatranje srčanog bolesnika" i da su preduzete sve potrebne mere.

Na pitanje da li se oseća odgovornim što Milosević nije bio poslat u Rusiju na lečenje, predsednik Pokar je uzvratio da je sudsko veće taj zahtev Miloševića odbilo zato što je ocenilo da on ima svu potrebnu negu, ostavljajući mogućnost da lekari iz inostranstva dodju i leče ga u Hagu.

Novinari su sekretara suda Holthausa pitali i da li pritvorenici u Sheveningenu štrajkuju gladju iz straha da je Milošević otrovan. Holthaus je naglasio da "nema štrajka gladju i da je situacija mirna, zahvaljujući profesionalnom radu upravnika pritvora Timotija Mekfadena".

Dodao je da je normalno da smrt dva pritvorenika izazove "zabrinutost" u pritvoru. Milošević je pronadjen mrtav 11. marta u svojoj ćeliji u pritvoru u Sheveningenu izmedju 9 i 9,30. Obdukcijom je utvrdjeno da je on umro od infarkta.

XS
SM
MD
LG