Linkovi

Na sednici Vrhovnog saveta odbrane usvojena nova vojna doktrina


Na sednici VSO usvojena je nova vojna doktrina i odlučeno da se taj dokument do završetka referendumskog procesa u Crnoj Gori "neće primenjivati na komande, jedinice i ustanove koje su locirane na prostoru Crne Gore".

Organizaciju i kontrolu ostvarenja zadataka, kako je zaključeno na sednici VSO, vršiće državni organi Crne Gore. Crnogorski predsednik Filip Vujanović izjavio je da su jedinice Vojske SCG u toj republici pod njegovom komandom, u delu koji se odnosi na organzaciona pitanja i finansiranje.

Vlada Srbije iz medija saznala za odluku Vrhovnog saveta odbrane?

Vlada Srbije tvrdi da je iz medija saznala da je na sednici Vrhovnog saveta odbrane usvojena Vojna doktrina. Članovi Vrhovnog saveta odbrane iz Srbije negiraju da je komanda nad jedinicima Vojske u Crnoj Gori predata vlastima te republike.

Ministar odbrane državne zajednice Zoran Stanković negirao je da je do referenduma komanda nad jedinicama Vojske u Crnoj Gori predata vlastima u toj republici. Moramo da vidimo o čemu se tu radi. To nije tako bilo, niko o tome nije razgovarao na Vrhovnom savet odbrane, rekao je ministar Stanković.

I predsednik Srbije Boris Tadić koji je ujedno i član Vrhovnog saveta odbrane saopštio je da tvrdnja predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića da su na osnovu odluka tog Saveta, jedinice vojske na teritoriji Crne Gore pod njegovom komandom, ne proizilazi iz zaključaka sastanka Vrhovnog saveta odbrane. Iz Tadićevog kabineta saopšteno je da je Vrhovni savet prihvatio informaciju ministra odbrane o mestu i ulozi Vojske, pre, za vreme i posle referenduma i zahtevao da se vojska ni na koji način ne meša u taj proces.

Međutim, vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da se Crna Gora ponaša kao faktički gospodar situacije na svom terenu i ocenjuje da je potpuno jasno da se elementi Vojske državne zajednice na teritoriji Crne Gore nalaze samo na korak od potpunog osamostaljenja.

Vlada Srbije zatražila je od predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića da saopšti da li su pojedine odluke o sprovođenju Doktrine odbrane Vojske u skladu sa Ustavnom poveljom državne zajednice. U dopisu predsedniku Maroviću, Vlada Srbije tvrdi da je iz medija saznala da je na sednici Vrhovnog saveta odbrane usvojena Vojna doktrina.

Kabinet Marovića: Doktrina u skladu sa Ustavnom poveljom

Kabinet predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovicha saopštio je danas da je sadržaj Doktrine Vojske SCG i način na koji je usvojena potpuno u skladu sa Ustavnom poveljom državne zajednice i propisima u toj oblasti.

Lalević: To je jedna od najznačajnijih odluka za Crnu Goru

Načelnik crnogorske Uprave za odbranu Borislav Lalević smatra da je odluka Vrhovnog savjeta odbrane da se nova doktrina Vojske neće primenjivati na teritoriji Crne Gore do referenduma uvod da se već od maja gradi sopstveni sistem odbrane.

Prema rečima Lalevića, to je jedna od najznačajnijih odluka kada je u pitanju organizacija segmenata odbrane koja je dobra i za Crnu Goru i Srbiju.

«Odluka VSO je samo uvod u ono što očekuje Crnu Goru-da gradi već od maja sopstveni sistem odbrane gdje će sigurno biti daleko veća briga o životu, standardu, socio-ekonomskoj situaciji naših ljudi, vojnika i profesionalnih vojnih lica“, kazao je Lalević.

Portparol Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić pozdravio je odluku da crnogorske vlasti preuzmu kontrolu nad vojskom na njenoj teritoriji i istakao da je dobro što će Crna Gora i u tom smislu spremno dočekati referendum.

Komentarišući usvojenu Doktrinu Vojske Državne zajednice, on je rekao da Savet odbrane ide u pravcu sprovođenja reformi Vojske u susret referendumu.

Socijalistička narodna partija ocenila je da je odluka Vrhovnog savjeta odbrane protivna odredbama Ustavne povelje.

»Sa čuđenjem možemo da konstatujemo tu činjenicu, jer smo bili iznenađeni da neko može da pristane na tako drsko kršenje odredaba Ustavne povelje. Istu odgovornost snosi i predsjednik Srbije koji je član VSO«, kažu u SNP-u. U toj partiji tvrde da je odluka VSO u suprotnosti i sa Strategijom odbrane koju je usvojila Skupština Državne zajednice.

Srpska narodna stranka tvrdi da je u pitanju udar na Vojsku SCG direktno usmeren na stvaranje negativne atmosfere pred referendum u Crnoj Gori, kao i da režim želi da potpuno marginalizuje sve funkcije zajedničke države.

General Blagoje Grahovac smatra da bi konačno trebalo pristupiti formiranju crnogorske vojske i ministarstva odbrane, a ne gubiti vreme na reformu postojeće.


XS
SM
MD
LG