Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Neuspeli pokušaji da započne izgradnja «Kule Slobode» na lokaciji gde se nalazio Svetski Trgovinski Centar postali su velika neprijatnost za grad i državu Njujork, piše Njujork Tajms. Lokalne vlasti izjavile su da više neće nastaviti pregovore sa zakupcem zemljišta Lerijem Silverstajnom, i poručile mu da sledećeg meseca počne izgradnju zgrade, koja će koštati 2,3 milijarde dolara, ili se «skloni sa puta». Guverner Njujorka, Džordž Pataki, prethodno je sa Silverstajnom 16 sati pregovarao o njegovoj predaji kontrole nad Kulom slobode vlasniku zemljišta – lučkoj upravi Njujorka i Nju Džersija, kako bi se omogućilo da počne izgradnja najvećeg i najznačajnijeg od pet oblakodera na mestu nekadašnjih «kula bliznakinja».

Listovi od istočne do zapadne obale, medju kojima i Sietl Tajms, objavljuju rezultate nove zdravstvene studije koja pokazuje da Amerikanci, bez obzira na rasu, primanja, stepen obrazovanja ili osiguranje dobijaju otprilike isti nivo zdravstvene nege, koji je opisan kao «mediokritetski». Studijom je obuhvaćeno oko 7,000 pacijenata, a utvrdjeno je da su njihovi lekari preduzeli samo 55% potrebnih koraka ka ukazivanju kvalitetne nege. «Funkcionalni zdravstveni sistem» trebalo bi da u 80-90% slučajeva obezbedi potrebni nivo lečenja, navodi se u studiji.

Porodice sa malim primanjima više neće biti obavezne da plaćaju deo troškova obrazovanja svoje dece koja pohadjaju Univerzitet Stanford, piše San Francisko Kronikl. To je pokušaj ovog prestižnog univerziteta da podstakne talentovane ali siromašne studente da se prijavljuju na njihove studije, a potez Stanforda je odraz rastućeg trenda medju najelitnijim školama Amerike, kao što su univerziteti Harvard i Prinston, ili Institut tehnologije u Masačusetsu. Od sledeće školske godine, porodice čiji je prihod na godišnjem nivou manji od 45,000$ uopšte neće morati da učestvuju u školarini svoje dece.

Plej-of NCAA lige počinje danas, a po prvi put, svaka utakmica 19-dnevnog turnira poznatog pod nazivom «martovsko ludilo», biće prenošena direktno, i besplatno preko Interneta. Mnoge kompanije, veruju da je to potencijalni «recept za propast» i strepe da će oči njihovih zaposlenih biti prikovane za ekran, ali ne da bi obavljali svoje radne zadatke, piše Vašington Post. Studije pokazuju da svake godine za vreme ovog turnira opada produktivnost radnika, posebno muškog pola, pa zbog toga neke firme nameravaju da blokiraju pristup veb prenosima košarkaših utakmica.

XS
SM
MD
LG