Linkovi

Američka država Virdžinija već godinama bez himne


Američka država Virdžinija već godinama je - bez himne, jer je 1997. njena zvanična pesma «Odvedi me ponovo u staru Virdžiniju» zamenjena zbog stihova koji su smatrani uvredljivim za američke Crnce.

Početkom ove godine kao prelazno rešenje je izabrana pesma «Šenandoa», ali je ustanovljeno da i njen tekst nije sasvim adekvatan. Priču o sudbini himne Virdžinije razmotrio je kolega Ted Lendfer u rubrici «Samo u Americi.» Pesmu «Odvedi me ponovo u staru Virdžiniju», čiji ste početak upravo čuli, napisao je u 19. veku jedan crnački putujući pevač, a ta melodija je postala toliko popularna da ju je južna država Virdžinija 1940. godine proglasila svojom himnom.

Medjutim, tokom godina, vlasti u Ričmondu počele su da osećaju sve veću nelagodnost zbog pesme, koja je napisana sa tačke gledišta jednog roba, i u čijim se stihovima opisuje – citiramo - «mesto za kojim čezne duša starog Crnje», a koristi i izraz iz crnačkog slenga za robovlasnika -- «stari gazda».

Asocijacije na robove i njihove vlasnike Virdžiniju ne prikazuju kao posebno progresivnu državu, i zato je «Stara Virdžinija» kao himna zamenjena drugom poznatom melodijom.

Ova poletna pesma delovala je savršeno, jer Virdžinija ima prekrasnu dolinu, reku, bojno polje pa čak i univerzitet nazvan «Šenandoa». Medjutim, onda su ljudi uvideli da ta pesma govori o napuštanju rodne države zbog neke druge reke...

U pesmi se pominje reka Mizuri, koja nije ni blizu Virdžinije! Zato je neko promenio tekst tako da je «široki Mizuri» zamenjen «lepom Virdžinijom». Pa ipak, ovog meseca su lokalni zakonodavci odustali i od pesme «Šenandoa» kao himne, otvarajući vrata svakom autoru koji može da smisli svežu, geografski tačnu i sa rasnog aspekta prihvatljivu novu himnu za «staru Virdžiniju».

XS
SM
MD
LG